Salmonella tipi bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Mikroplar kanalı ile mideye ulaşır. Mide asitleri birçoğunu eriterek yok ederek ancak kurtulan ve çoğalmaya hazırlanan bakteriler, bağırsağa ulaşır ve burada safranın yardımı ile üreme ortamı oluşturur, hızlı ve sürekli olarak çoğalırlar buna bağlı olarak da hastalığın ilk aşaması başlar. Kuluçka süresi ise; 10 ila 15 gündür.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalık dönem dönem belirtilerini göstermeye başlar, belirtiler insan vücuduna ve direncine göre farklılık gösterebilir.

1. hafta belirtileri: Halsizlik ve vücudun kırgınlığı ile başlayan bu dönem yüksek ateş, iştahsızlık, baş ağrıları ve ürpertiyi de beraberinde getirir. Ateşlenmeler özellikle gece yarılar 39-40 dereceye kadar çıkabilir.

2. hafta: Koltuk altında küçük şekilde kırmızı leke oluşumları başlar. Kabızlık baş gösterir ve bunun yanı sıra dalak büyür, dil kuru ve çatlaktır.

3. hafta: Henüz tedaviye başlanmamışsa bu dönem ciddi tehlikelere yol açabilir. Bağırsak delinmesi şuur bulanıklığı bu aşamada ortaya çıkmaktadır.

4. hafta: Bu evre tedavi süreci başlar ise hastalığın gerileme dönemidir. İştah yerine gelir ve vücut eski haline kavuşur.

5. hafta: İyileşme sürecidir. İlaç tedavisi uygulanmışsa eğer hastalık tamamen geçer.

Bulaşma Yolları, Hastalığın Tedavisi ve Korunma Yolları

Karasinekler ve lağım fareleri bu hastalığın başlıca nedenleridir. Isırma sonucu mikrobu vücuda aşılayabilirler, basil deniz suyunda 1 ay kadar yaşayabilir bu yüzden plajlarda ve denizlerde bulaşma ihtimali de çok yüksektir. Nasıl korunabiliriz sorusunun cevabı ise;Sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır, hijyen ve temizlik çok önemlidir, açıkta satılan gıdalardan uzak durulmalıdır, özellikle köylerde sular kaynatılarak içilmelidir...Tedavi yöntemleri ise;Hastanın bulunduğu oda güneş görmeli ve düzenli olarak havalandırılmalıdır. Tedavi kloromfenikol ile sağlanır bunun yanı sıra ağız ve cilt bakımı da çok önemlidir. Oda ısısı 20 derecenin üzerine çıkmamalı ya da altına inmemelidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi