İnsan vücuduna dişi anofel cinsi sivrisinekler yolu ile bulaştırılan bir hastalıktır. Dişi sivrisineğin ısırması ile bulaşan bu hastalık nöbetlerle ve yüksek ateşle kendisini belli eder. Teşhisi kolaydır ve tedavisi mümkündür Dünya'da 200 milyondan fazla insanda görülen bir hastalıktır özellikle Asya ve Afrika'da fazlasıyla görülmektedir. Ülkemizde ise; Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde fazlasıyla görülmektedir. Sivrisineklerin barındığı ve kolay üreyebildiği yerler bu hastalığın anavatanıdır diyebiliriz. Tedavi edilmezse hastalık ölümle sonuçlanabilir. Dişi sivrisinek en büyük taşıyıcıdır ve bu türün beslenme alanı daha çok insanlardır, mikrobu taşıyan sivrisinekler ısırma ile birlikte mikrobu vücuda aktarırlar. Sivrisinekler daha çok sıcak ve nemli bölgelerde yaşarlar özellikle bu tür yerlerde yaşayan insanlarda bu hastalık daha sık görülmektedir.
Hastalığın Belirtileri ve Korunma Yolları
Hastalığın belirtileri mikroba göre değişiklik gösterir fakat ana başlıklar belli ve gözle görülebilir şekildedir. Yüksek ateş ve uzun süreli geçirilen nöbetler bunların başında gelir. Hasta bu dönemde halsiz, yorgun ve bitkin görünür, kansızlık diğer bir belirtidir, ilerleyen zamanlarda yüksek ateş kendini iyiden iyiye belli eder ve baş ağrıları meydana gelir. Titreme başlar ve nöbetler daha uzun sürer. Nabız yükselir ve hastanın sinirli tavırları dikkat çeker... İştah azalır ve son safhada solunum güçlüğü baş göstermeye başlar. Hastalıktan nasıl korunabiliriz sorusunun cevabı ise açık. Sivrisineklerin üremelerine ilişkin zaman zaman önlemler alındı fakat bu konuda çok fazla başarılı olunduğu söylenemez. Bunun kesin çözüm olamayacağı ortada. Doktorlar tarafından önerilen ve reçeteli sivrisinek ilaçları mevcut, özellikle vücuda sürülen ve sivrisineklerin vücuda yaklaşmasını engelleyen krem ya da spreyler daha çok tercih ediliyor ek olarak bulunulan alana püskürtülen sinek ilaçları da bu hastalıktan korunmanıza yardımcı olabilir.
Tedavi Yöntemi Nedir?
Sıtma hastalığının tek tedavisi ilaç yolu ile gerçekleştirilir bu ilaç dispanserlerde ve sağlık ocaklarında bulunmaktadır, üstelik bu ilaçlar ve bu yerlerde yapılan tedavi ücretsizdir. Bu ilaçlar koruyucu ve tedavi edicidir. İlaçların dozu bulunduğunuz bölgeye göre değişir çünkü bazı plazmodium türleri ilaçlara karşı direnç kazanmıştır bu yüzden farklı ilaçlar kullanılabilmektedir. Sıtma hastalığının çok fazla görüldüğü bir yere seyahat edeceksiniz daha önceden tedbir almalı ve dispanserlerde tedavinizi yaptırmalısınız. Hastalık için verilen ilaçlar kesin sonuca ulaştırmaktadır ancak tedaviyi geciktirir ya da hiçbir şekilde başvurmazsanız hastalık ölüme yol açabilir. Bu hastalığa yol açan sivrisinek türü aşağıdaki videoda görülmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.