İlkbaharda ve kış aylarının son dönemlerinde ortaya çıkan virüsün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık hamilelerde ve bebeklerde çok daha tehlikelidir. Aşının kullanılmadığı bölgelerde ölümle sonuçlandığı bile görülmüştür. Vücutta büyük bir halsizlik ve aşırı ateşlenme en büyük belirtileridir. Bu hastalığa neden olan mikrop, hastanın ağız ve burun boşluğunda yer edinir yerleştikten bir hafta sonra ise hastalık kendini belli eder ve bulaşıcı hale gelir. Özellikle küçük çocuklarda görülür ancak çocukluğunda bu hastalığı geçirmeyen yetişkinlerde de muhakkak ortaya çıkar. İlginç bir hastalıktır ve bir kere yaşandığında tekrarlamaz, vücut bağışıklık oluşturur ve yeniden kızamık geçirmeniz mümkün değildir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamada hastanın ateşi yükselir ve rahatsız edici bir şekilde artış gösterir. Titreme ve ağız içinde beyaz lekeler ateş yükselmesinin devamı niteliğindedir. Gözler fazlasıyla kızarır ve sık sık öksürük(kuru) rahatsız edici bir şekilde devam eder. Vücut üzerinde lekeler ve döküntüler belirir, hasta bu dönemde zayıf bir vücut yapısına sahiptir ve bademciklerde şişme görülür. Lekeler zaman geçtikçe daha da belirginleşir ve hastalığın en büyük belirtisidir...

Kızamık Aşısı:

Bu aşıyı yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir. En erken dönem bebeklik dönemi 12 aylıkken bu aşının süreci başlar ve 15. aya kadar yaptırılması gereklidir. Diğer aşı ise; 4-6 yaş arası dönemde yaptırılmalıdır. Aşı 2 dozdan oluşur ve bağışıklık sistemi bu sayede geliştirilir. Aşı yetişkinlerde ve hamilelik öncesi de uygulanır. Hamile iken tavsiye edilmez öncesinde yapılır ve hamilelik döneminde anneyi korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tedavi Yöntemleri:

Hastalığın tedavi sürece genelde aile tarafından gerçekleştirilir. Kızamık adına üretilen ya da kesin sonuca ulaştıran bir ilaç tedavisi henüz yoktur ancak ateş düşürücü ve sakinleştiriciler doktorlar tarafından verilir. Evde neler yapabilirsiniz?Hastanın bulunduğu oda ısısı 20 derece üzerinde ya da altında olmamalıdır. Ilık bir bezle hastaya tedavi uygulanabilir. Beslenme ve sıvı tüketilmesi çok önemlidir. Sindirimin kolay olması için sıvı tüketimi gün içerisinde arttırılmalıdır. C vitamini ve bunun yanı sıra et ve süt ürünleri hastalık döneminde fazlasıyla tüketilmelidir. Oda sık sık havalandırılmalı ve güneş görmelidir. Az önce bahsettiğim sıvı tüketimi mümkünse doğal sıvılar ve c vitamini barındıran meyve suları olmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi