Akraba evliliği, geçmişten bugüne gelen süreç içerisinde hep sorun olmuş, olmaya da devam eden bir yapıdır. Akraba evliliğinin ne olduğunu söylemek için, öncelikle akraba teriminin anlamının bilinmesi gerekmektedir. Soy ağacı içerisinde aynı kan bağına sahip olan insanlara akraba denir. Aynı kan bağından gelmiş olan insanların birbirleri ile evlenmesine ise, akraba evliliği ismi verilir.
Yaşadığımız ülke içerisinde gerçekleşen evlilik oranları incelendiğinde, yapılan evliliklerin yaklaşık olarak %20 kadarı akraba evliliğini oluşturmaktadır. Akraba evliliklerinde anne ya da baba soyu ayrımı yapılmamakta, bu iki yönden de yapılan evlilikler akraba evliliği olarak kabul edilmektedir.
Akraba evlilikleri kendi içerisinde iki kısma ayrılırlar;
Bunlar 1. dereceden ve 2. Dereceden akraba evlilikleridir. Bunlardan 1. Dereceden olan akraba evlilikleri, kuzen evliliklerini oluşturmaktadır. Kuzenlerin birbirleri arasında yaptığı evlilikler, bu türden yapılan akraba evliliğidir. 2. Dereceden oluşan akraba evlilikleri ise, torun evliliği ismini almaktadır. Bu tür evliliklerde, genetik bozukluğa sahip olan doğum oranları bir hayli yüksektir. Bu nedenle evlilikten önce, genetik testlerin yapılması kesinlikle gerekli bir durumdur. Akraba evlilikleri dendiği zaman ilk akla gelen, bebeklerin bir özrü olarak dünyaya gelmesidir. Bu, çok acı bir gerçektir fakat akraba evliliklerinde kesinlikle özürlü doğum gerçekleşir diye kesin bir yargı bulunmamaktadır. Bazen bu evliliklerden gayet sağlıklı bebek doğumları da gerçekleşmektedir.
Hamilelik sonucunda dünyaya gelmiş olan her bebek, baba ve anneden gen alarak dünyaya gelmiş olur. Kromozomlar sayesinde, anne ve babanın genleri anne karnında bebeğe taşınmaktadır. Taşınan bu genler, çift yapıdadır. Bu genlerin kişiye özelliklerini verir ve aynı soy ağacının üyelerinde gen özellikleri aynı bulunmaktadır. Yani genler, kalıtımı taşır ve aktarırlar.
Dünyaya yeni gelmiş bir bebek, kendisinde nesiller öncesinin özelliklerini taşımaktadır. Anne ve babadan gen geçişi olduktan sonra, vücudun çalışması ve gelişmesi genlerin kontrolü altına girmektedir. Bu genler, bebeklere anne ve babadan eşit olarak geçmektedir. Gelen her genin iki kopyası bulunmaktadır. Bu kopyalardan biri anneden gelen gene, diğeri ise babadan gelen gene aittir. Bazı durumlarda, bu kopyalardaki genin teki bozuk olabilmektedir. Bozuk olan bu gen, aynı zamanda gelişimi de bozmaktadır.
Akraba evliliklerinde, anne karnında bozuk gen geçme olasılığı daha yüksektir. Çünkü bu bireyler, aynı soydan gelen bireylerdir. Bu nedenle de bu kişilerin genleri aynıdır. Bu ise, hasta çocuk doğum riskini iki katına çıkaran bir durumdur. Akraba evlilikleri sonucunda bebeklerde görülen hastalıkların en fazlası, kan hastalıkları, göz, kalp ve şeker hastalıkları, zeka geriliği ve de vücut bozukluğudur.
Bozuk geçen gen nedeniyle bebeklerde birtakım sorunlara yol açan akraba evliliklerinde, dünyaya gelen çocukların zihinsel, işitsel, görsel ya da bedensel bir bozuklukla dünyaya gelme olasılıkları yüksektir. Bu tür çocuklar, özel eğitim denilen eğitime ihtiyaç duyarlar ve bakımları da oldukça zor ve güçtür. Özel eğitime gereksinim duyan çocukların bakımlarında hem maddi, hem de manevi açıdan sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu tür sorunların yaşanmaması açısından, akraba olan ve evlenmeyi düşünen kişilerin kesinlikle genetik testleri yaptırmaları gerekmektedir. Böylece önlem alınmış olunmakta ve risk aza indirgenmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.