Dişler oluşan çürükler, diş köklerine zarar vererek diş kökünde bulunan sinirleri zedelerler. Sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan şiddetli ağrılar sebebiyle bu diş köklerinin temizlenmesi ve doldurulması gerekir. Diş köküne yapılan bu temizlik ve doldurma işlemine (dolgu) ise kanal tedavisi denilmektedir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle anestezi işlemi gerçekleştirilir. Çürük diş kökü ile birlikte diş çevresi uyuşturulur.
- Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra eğe denilen bir alet ile çürük dişin içerisindeki pulpa ve çürük hücreler temizlenir.
- Dişin içi eğeler ile uygun şekil alana kadar genişletilir ve klorheksidin, sodyum hipoklorit ve serum gibi fizyolojik sıvılar ile yıkanır.
- Diş kökündeki çürümeni neden olduğu herhangi bir iltihaplanma var ise açılan kanala geçici dolgu yapılarak verilen antibiyotikler ile iltihabın kuruması sağlanır. İltihap kurumadan dolgu işlemi gerçekleştirilemeyeceği için bu esnada tedavi süreci ileri bir tarihe ertelenir.
- Dişin dolgu yapılabilir hale gelmesinden sonra geçici dolgu alınır, kompozit veya diğer dolgu türleri ile diş doldurulur ve ardından ışık tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Acıtır Mı ?
Bir çok kişinin korkulu rüyasıdır aslında. Çevredekilerin söylemlerine bakılarak ya da işini tam anlamıyla doğru şekilde yapamayan kişilerden dolayı kanal tedavisinin çok ağrılı olduğu söylenir. Fakat kanal tedavisinde anestezi uygulandığı için ağrısız ve acısız yapılmaktadır. Fakat dediğimiz gibi eğer tam anlamı ile anestezi yapılmamış ise acı verme durumu gerçekleşebilir.
Kanal tedavisi ve Dolgu Fiyatları Nasıldır?
Şu an ki 2012 tarihi itibariyle iyi bir kanal tedavisi ile birlikte bu dolgunun yapılması yaklaşık 250 TL'yi bulmaktadır. Yine de detaylı bilgiyi almak için diş doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Çünkü bu fiyatlar kişiden kişiye ve ilden ile de değişmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ne Yapılmalı/Yapılmamalı?
Anestezinin etkisiyle uyuşturulan bölgeyi birkaç saat hissedemeyebilirsiniz. Geçici durumdur merak etmeyin. Bu kanal tedavisi yapıldıktan sonra en az 2-3 saat süresince de herhangi bir besin almamanız gerekmektedir. Yemek yemeye başladığınızda ise yine dolgunun olduğu kısma ağırlık vermemeye gayret ediniz. Doktorunuzun vermiş olduğu ağrı kesici ve antibiyotikleri de olabildiğince zamanında almaya çalışın.
Kanal tedavisinin nasıl yapıldığını gösteren bir video:
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.