02/12/2014 0:59
Alkol karbon, oksijen ve hidrojen atomların birleşmesinden oluşur. Genellikle alkol tahıl, üzüm gibi meyvelerin özel aşamalardan geçirilerek yapılmaktadır. Bunlar; şarap, bira, viski gibi içeceklerdir.

Saf alkol oranı ne kadar yüksek olursa vücutta ki ısı, boğazdaki yanma da o kadar artacaktır. Şarap ispirtosu içkilerde bulunan saf alkol yüzdesidir. Saf alkol oranı; birada %2'den %5'e, şarapta%8'den %15'e, rakılarda ise %60'dan %100'e kadar değişir.

Alkol zehirlenmesi aynı zaman da sarhoşluk anlamına da gelmektedir. Alkol zehirlenmesi vücudumuzun kaldırabileceği alkol miktarından daha fazla almasıyla oluşur. Alkol alındığından itibaren hızla kana karışır ve beyine kadar gider. Alkol alımın da beynin farklı nörotransmitterlerini etkiler. Nörotransmitter iki sinir hücresi arasındaki bağlantıyı sağlayan kimyasal maddedir. Alkol beyine giden sinyallerin nörotransmitterlerin yolunda yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu da geçici konuşma bozuklukları, saldırganlık durumu, hareket uyumsuzluğa neden olur. Alkol zehirlenmesinin bazı belirtileri ise;

Ana alkol zehirlenme belirtileri

-Agresif veya aşırı cinsel içerikli davranışlar göstermek

- Ayakta durmakta zorluk çekmek

- Çok yüksek sesle konuşmak

- Sağlıklı düşünme, yürüme, araç kullanma zorluk çekmek

- Normalden yorgun hissetmek

- Gözlerde anormal hareketlilik gibi belirtiler göstermektedir.

Diğer alkol zehirlenmesi belirtileri

- Nöbet geçirme

- Yüz kızarması

- Baş dönmesi, baş ağrısı

- Duyular da(dokunma, tatma, işitme, koklama, görme) azalma

- Yorgun hissetme, derin uyku hali (komaya girme), gibi belirtiler göstermektedir.

Alkol zehirlenmesinde teşhisler ‘'psikiyatrik değerlendirme'', ‘'testler ve derecelendirme ölçekleri'' bu yöntemlerle yapılır.

Psikiyatrik değerlendirme: fiziksel ruhsal, cinsel istismar var mı, psikolojik travma geçirdiniz mi gibi sorular yöneltilir. Eğer gerekli görülmesi halin de tıbbi gereklilikleri uygulanacaktır.

Testler ve derecelendirme ölçekleri: Bazı testler yapılarak (idrar, kan, tükürük)alkol miktarına bakılır. Sizden sağlık öykünüzü istenebilir ve ne kadar sürdüğü vb. sorular sorulabilir. Aldığınız alkol miktarından sizin ne kadar etkilenip etkilenmediğiniz ölçülür. Detaylı bilgi için bazı testler derecelendirme ölçekleri yapılacaktır.

Alkol tüketiminde etkisini azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Alkol almadan önce bir bardak süt içilmelidir. Tek tip içki seçimi yapılmalı; üzüm ve tahıl içkilerini birbirine karışmamalı ve ara ara su tüketilmelidir. Alkol ile birlikte kuru yemiş tüketilmeli lezzetli olduğu gibi tıbbi öneme de sahiptir.

İçki yüksek miktarda potasyum bulunması vücutta potasyum dengesini bozacak bu durum kalp spazmı ve krampa neden olacaktır. Tuzlu kuru yemiş yemeniz bu sağlık problemlerini engelleyecektir.

Kategoriler:
Önceki
Önceki Konu:
Dukan Diyeti Nedir?
Sonraki
Sonraki Konu:
Fibromiyalji Nedir?

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi