Son zamanlarda bir cerrahi operasyon geçirdiniz ve ameliyat sonrası şikayetlerinizin bir enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını mı merak ettiniz? Evet, çoğu zaman ameliyatlar vücudunuzda küçük ya da büyük etkilere sebep olabilen enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu makale, ameliyat sonrası en sık görülen enfeksiyonları tanımanıza yardımcı olacaktır. Böylece ciddi bir hal almadan önce fark edip, doktorunuza danışmanızı sağlayacaktır.
Cerrahi tedavi, genellikle oral yolla ya da damardan uygulanan tedaviler işe yaramadığında son çare olarak uygulanır. Ancak çoğu zaman cerrahi operasyonlar enfeksiyonlara neden olabilir. Peki, ameliyat sonrası bir enfeksiyonu nasıl tespit edersiniz? Ameliyat sonrası karşılaştığınız rahatsızlık ve problemlerin doğal iyileşme süreci olmayıp da, bir enfeksiyondan kaynaklandığını nasıl anlayabilirsiniz? Ameliyat yapıldıktan sonra vücut zayıf bir hale gelir; bu nedenle, operasyon yerinin zararlı bakteri ve mikroplara maruz kalmadığından emin olmak için her tür tedbir alınmalıdır. Sağlık uzmanları çoğu zaman bu parametreleri iyi kontrol etmelerine rağmen, bazı durumlarda ameliyat sonrası komplikasyonlar görülmektedir. Bu enfeksiyonlar ağrı, şişlik, iltihap oluşumu, deride renk değişikliği ve halsizlik yapabilir.
Sık Görülen Ameliyat Sonrası Enfeksiyonlar:
Ameliyat sonrası bakım, genellikle ameliyata hastanın cevabını ve aynı zamanda enfeksiyon oluşumunu kontrol etmeyi içerir. Ancak zaman zaman ne kadar koruyucu tedbir alınırsa alınsın enfeksiyonlar oluşabilir. Bu durum genellikle hastanın bir kaç saat içinde eve gittiği ufak operasyonlardan sonra gerçekleşir ve genellikle bu durumda insanlar yaşadıkları rahatsızlıkların iyileşme mi enfeksiyon mu olduğunu ayırt edemezler. Bu nedenle hastaların yaşadıkları rahatsızlıkları takip etmeleri ve bir an önce doktorlarına danışmaları çok önemlidir. Bir enfeksiyonun erken saptanması ve tanımlanması daha sonra olacak bir sürü sorundan sizi korur. Sadece aşağıdaki noktaları gözden geçirin ve ameliyat sonrası en sık görülen enfeksiyonlar hakkında bilgi edinin.
-Baş ağrısı ve / veya Vücut Ağrısı:
Bu ameliyat sonrası en sık görülen enfeksiyondur ancak çoğu zaman başka sebeplere bağlı gerçekleştiği düşünülebilir. Operasyon yerinde rahatsızlık hissi ya da ağrı görülmesi normaldir ancak eğer ameliyat sonrası çok şiddetli bir ağrı ya da baş ağrısı yaşıyorsanız bu bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Hemen doktorunuza başvurmalısınız.
-Şişme ve Kızarıklık:
Enfeksiyon yerinin sert, şiş ve kızarık olması bir enfeksiyonun varlığına işaret ediyor olabilir.
-İrin ve Drenaj:
Bu oldukça ciddi bir enfeksiyondur ve bu konuda normal olan hiç bir şey yoktur. Kesi herhangi bir nedenle enfekte olduğunda irin oluşumu başlar. Kalın yeşilimsi-sarı bir sıvı oluşumunu görebilirsiniz. Bazı durumlarda irini kan ile birlikte de görebilirsiniz. Böyle bir sorun ile karşılaşırsanız, daha fazla komplikasyonu önlemek için en kısa zamanda bir sağlık uzmanı ile temasa geçmeniz gerekir.
-Ateş:
Ameliyat sonrası çok hafif ateş de sık rastlanır ancak; 38, 3 derecenin üstünde bir ateşiniz varsa endişelenmelisiniz. Bu nedenle vücut ısınızı sık sık ölçüp kontrol altında tutmanız çok önemlidir. Ateşe baş ağrısı, vücut ağrıları ve halsizlik de eşlik edebilir. Ancak, kırgınlık ateş olmadan da mevcut olabilir.
-Sıcak Kesi Yeri:
Ameliyat sonrası enfeksiyonun bir diğer göstergesi ise kesi yerine dokunduğunuzda sıcaklık hissetmenizdir. Bu kesi yerinin enfeksiyon kaptığını ve vücudunuzun enfeksiyon ile savaştığını gösterir.
-Diğer Belirtiler:
*Kabızlık
*İshal
*Dışkı ve idrarda renk değişikliği
*Kanlı veya kansız kusma
*İdrar ve / veya dışkı geçerken sorun
*İştah kaybı
*Solunum sorunları
Ameliyat sonrası enfeksiyonlar, yapılan ameliyat türüne göre değişiklik gösterecektir. Ameliyat sonrası bir enfeksiyonu önlemenin yolları vardır. Ameliyat sonrası vücudunuzun nasıl tepki verdiğini takip ederseniz olası bir çok komplikasyonu önleyebilirsiniz. Tamamen iyileşene kadar olabildiğince dinlenin ve gerekli tedbirleri almaya çalışın. Kendinize iyi bakın ve sağlıkla iyileşin!
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.