Binlerce yıldan beri insanoğlunun doğadan şifa araması ve bu şifalı bitkilerin ününün "Lokman Hekim" ile daha da yayılması, bütün dünya’da bitkilere olan ilgiyi daha da artırmaktadır. Her geçen gün çevremizde de görebildiğimiz bitkilerin insanlar için bir faydası daha tespit edilmektedir. Çağımızda modern tıbbın bile yetersiz kaldığı durumlarda insanlar çareyi bitkilerde aramaktadırlar. Bu yazımızda da bu şifalı bitkilerden anason hakkında kısa da olsa bilgi vermeye çalışacağım. Umarım anason ile ilgili işinize yarayacak bilgilere ulaşabilirsiniz. Asya’dan bütün dünyaya yayılan ve maydanozgillerden yayılan bir bitki türüdür. Yarım metre kadar yüksekliğe ulaşabilir. Yuvarlak yaprak şekillerine sahiptir. Beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Küçük boyutlarda meyveleri bulunmaktadır. Meyvelerinde "anetol" denilen madde mevcuttur.
Anetolismi denilen madde; sakızlarda, rakı üretiminde, meyanköklü şekerlemelerde, bazı baharat çeşitlerinde, sabunlarda, deterjanlarda ve deodorantlarda kullanılmaktadır. Anetol denilen bu madde alkol ve yağ ile karıştırıldığında tamamen çözünür fakat suda hiçbir şekilde çözünme yapmaz. Anason, Temmuz ve Ağustos aylarında toplanmaktadır.
Anasonun faydalarından bahsedecek olursak; mideyi güçlendirmeye yardımcı olur, öksürüğü dindirmede faydalıdır, gaz söktürücü etkisi vardır, iştah açıcıdır, uykusuzluğa iyi gelmektedir, anne sütü yeterli gelmiyorsa artırmaya yardımcı olmaktadır, sinirleri sakinleştirdiği bilinmektedir, kusma ve ishal şikâyetlerini giderir, migren ağrılarını giderdiği bilinmektedir, beyin yorgunluğunu gidererek beynin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır, nefes darlığı, astım ve bronşitte görülen rahatsızlıklara karşı faydaları bulunmaktadır. Ayrıca yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır, sindirimi kolaylaştırdığı da bilinmektedir, bebeklerdeki gaz sıkıntılarını gidermeye yardımcı olmaktadır ve idrar artırıcı özelliği de bulunmaktadır. Bütün bu faydalarının yanı sıra diğer besinlerde de olduğu gibi anasonda fazla miktarda tüketildiği zaman vücuda uyuşukluk vermektedir bu yüzden de anason kullanırken miktarını kesinlikle iyi ayarlamak gerekmektedir.
Anason bitkisinin Anadolu’da da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle de orta derecede neme sahip iklimlerde yetişirler. Gelişme aşamasında rutubetli havaları sevmektedir ve gelişmesini daha da hızlı gerçekleştirmektedir. Türkiye’de en çok Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. Anadolu’nun diğer bölgelerinde de çok fazla miktarda olmasa da bahçelerde evlerin ihtiyacını karşılayacak kadar üretimi yapılmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.