Çalışkanlıklarıyla bilinen ve binbir güçlükle yaptıkları balları her derde deva olan arıları çeşitli hastalıklar beklemektedir. Bu hastalıklardan bir tanesi de "varroa"’ dır. Varroa; arılarda kanat ve bacaklarda deformasyon, kısa bacaklılık gibi vücut anormallikleri ve yetişkin arılarda verim düşüklüğüne neden olan, hatta kovanın tamamen sönmesine bile sebep olabilecek tehlikeli bir hastalıktır. Bir kovandan diğer kovana kolayca bulaşabilecek, önlem alınması gereken önemli bir hastalıktır.
Varroa hastalığına karşı, arı yetiştiricilerimizi emeklerinin zayi olmaması için bilgilendirmeliyiz. Arılar için çok önemli bir tehdittir. Hastalığın bulaştığı kovan müdahale edilmezse tamamen sönebilmekte ve diğer kovanlara da kolaylıkla bulaşabilmektedir. Önlem alınmadığı takdirde tüm arı kovanlarının sönmesine sebep olabilmektedir. Bu durum arı yetiştiricilerinin asla karşı karşıya kalmayı istemeyecekleri bir durumdur. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için arı yetiştiricilerinin, Varroa hastalığını, belirtilerini ve mücadele yöntemlerini öğrenmeleri gerekmektedir.
Varroa, koyu kahve rengindedir ve uzunluğu 1. 3 mm. civarı, eni ise 1. 6 mm. civarındadır. Varroa’'nın, vücudunun çevresinde 4 çift bacağı vardır. Varroalar, arının kanını emerek beslenirler. Varroa’'nın dişi ve erkeği mevcuttur. Erkekleri, dişi ile çiftleşme sonrası ölürler. Kışı yalnızca dişi erginler geçirir. Hastalığın bulaştığı kovanda; yavru arılar gelişemez, ergin arılar ise güçsüzdürler ve uçamazlar. Huzursuzdurlar, kurtulmaya çalışırlar ama kendi çabaları ile bunu gerçekleştiremezler. Arılar güçsüz kaldıkları için, çiftleşme yetenekleri azalır. Kovandaki arı sayısı gittikçe azalmaya başlar.
Çalışan arılar gelişemedikleri için küçük olurlar. Kovandaki arıların herhangi bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını anlamak için, arıların uçuşlarını gözlemlemeliyiz ve kovandaki arıları dikkatli gözlemlemeliyiz. Eğer kovanda arılara yetecek kadar yiyecek varsa, buna rağmen kovanın önünde çok sayıda ölü arı mevcutsa, arılar büyük bir ihtimalle bir hastalığa yakalanmışlardır. Kovanın çevresinde küçük ve kanatsız arılar geziniyorsa “varroa hastalığı” var demektir. Arıları iyi gözlemlemeliyiz çünkü tehlikeli bir hastalıktır. Belirtilerini gördüğümüzde acilen müdahale etmeliyiz.
Varroa ile mücadele gerçekten zordur. Varroa ile fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri mevcuttur. Arıların bal yaptığı dönemde fiziksel ve biyolojik mücadele; bal alındıktan sonra kimyasal yöntemlerle mücadele edilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.