Anime; kelime anlamı olarak animasyon veya çizgi film anlamına gelmektedir. Fransızca kökenli Japonca kelimedir. Animeler, mangaların sanal ortama uyarlanmış halleridir. El ile veya bilgisayar ortamında yapılabilir.
Anime, Japonya’da ortaya çıkmış ve burada gelişmiştir. Animeleri diğer çizgi filmlerden ve animasyonlardan ayıran özellikleri vardır. Animeler her yaştan insan gruplarına hitap eder. Ayrıca mantıklı, mantıksız, olağan veya olağan dışı her konuyu da kabul eder. Anime karakterleri de farklı özellikler gösterirler. Genellikle bir karakterin yaptıkları(el-kol hareketleri, mimikler, konuşma şekli, gülme şekli vs. ) değişmez. Animelerde, karakterlerin en belirgin özellikleri, iri gözlü ve uzun bacaklı olmalarıdır. Bunun sebebi olarak ilk akla gelen şey, Japonların kısa boylu ve çekik gözlü olmaları gelebilir. Fakat öyle değil. Animenin öncüsü olan Osamu Tezuka, Walt Disney’in eserlerinden etkilenmiş ve faydalanmıştır. İlk Walt Disney çizgi filmlerindeki karakterlerde, iri gözlü ve uzun bacaklıydılar. Bunun yanında, tüm anime karakterleri bu özellikleri taşımak zorunda değildir. Tamamen animatörün seçimine kalmış bir durumdur.
Ülkemizde bilinmemesine rağmen Dünya’da birçok festivalde ödül kazanmış ve adını duyurmuş bir sektördür. Japonya’da animelere çok fazla önem gösterildiği gibi, Disney’de bu konuda destekçi oluyor. Gelelim animelerin konularına; her türlü konu işlenebilir. Korku, gerilim, dram, komedi, cinsellik, bilim kurgu, aşk, ayrılık, polisiye vs. konular işlenebilir. İzleyiciler bu türlere göre seçim yapıp belirlediği gibi, aynı zamanda bu türlerde izleyici kitlesini belirler. Son olarak bazı anime tavsiyemiz olacak.
Animeye tamamıyla yabancı birisi için izlenebilecek ilk anime "Death Note" olabilir. Çok uçuk bir konusu olmayan polisiye, gerilim tarzında bir anime. Daha sonra tabiki "One Piece" (bir efsane), Naruto, Bleach, Fullmetal Alchemist, HunterxHunter, Shingeki No Kyojin, Fairy Tail, D-Gray Man vb. animeler izlenebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.