Terleme; insanın doğasında olan ve özellikle yazın kendini sıklıkla gösteren bir faktördür. Kötü koku gibi olumsuz bir duruma neden olsa da, vücutta bulunan toksini dışarı bıraktığı için, sağlık için önem teşkil eder. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi terlemenin de aşırısı, bazı hastalıkların sinyalini verir. Bazı insanların mekanizmaları hızlı çalıştığından ya da fazla kilolardan da aşırı terleme gerçekleşebilir. Stres, spor, heyecan gibi fonksiyonlar da aşırı terleme belirtilerine neden olabilmektedir.

Günlük hayatı olumsuz etkileyen ve genellikle el ve ya koltuk altında aşırı terleme ile karşılaşan insanlar, hiperhidrozis yani aşırı terleme hastalığına maruz kalmış olabilirler. Çok nadir görülen bir rahatsızlık türüdür ve etkisini tüm mevsim göstermektedir. Ergenlik döneminde kendini gösteren ve ömür boyu etkisini sürdüren hastalığın kesin olarak nedeni bulunamamıştır. Tiroid bezinin fazla çalışması, en önemli nedenlerinden biri sayılmaktadır. Aşırı terleme vakası, kanser, şeker gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Ya da enfeksiyon, menopoz, romatizmal gibi vakalarından reaksiyonları arasında yer alabilmektedir.

Hiperhidrozis’in; psikolojiye, günlük aktivitelere, sosyal yaşama olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kişi insanlarla yakın temas kurmaya, tokalaşmaya, spor aktivitelerine katılmaya çekinir hale gelir. Kalem ya da herhangi bir aleti tutamaz ve ellerindeki ıslaklık hissinden, herhangi bir işi kolay yapamaz hale gelir. Vücudumuzda bulunan sempatik sinir sisteminin, gereğinden fazla çalışması ile oluşan rahatsızlık, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme gibi reaksiyonlara da neden olur. Kalabalık ve sıcak ortamlarda etkisini daha fazla gösteren vaka, kişinin toplumdan uzaklaşmasına sebep olmaktadır. Ayakların aşırı terlemesi sebebi ile kişi yürürken ya da hareket ederken zorlanabilmektedir. Ve ayaklarda kötü kokuya neden olabilmektedir.

Guatr ve obetize tedavisinde kullanılan ilaçlar, bu rahatsızlığa neden olabilir. Hekime aşırı terleme sebebi ile başvuru yapan kişi, ilk önce bazı testlere tabi tutulur. Psikolojik hastalıkların neden olup olmadığı araştırılır ve kişi ilaç tedavisine tabi tutulur. Eğer aşırı terleme sorunu devam ediyor ise hiperhidrozis hastalığı teşhisi konulur ve tedavisine bu yönde devam etmeye başlanır. Cerrahi müdahale ile kısa sürede hastalık tedavi edilebilinir. Fakat rahatsızlığın tekrar kendini gösterme olasılığı yüksektir. Botox, akupunktur gibi tedavi yöntemleri de sıklıkla kullanılmaktadır. Etkisi geçici olduğu için bu yöntem sık sık uygulanır.

Hastalığın şiddetine göre, tedavi yöntemleri de çeşitlilik gösterir. Sadece ilaç tedavisi ile de hastalık durdurulabilinir. Terlemeyi önleyici losyon, pomat gibi faktörlerde, uzmanlar tarafından tavsiye edilebilinir. Terlemeye engel olan merhem, kozmetik ürünler, spreyler hastalığın şiddetine göre önerilmektedir. İyontoforez tedavisi de el ve ayağın aşırı terlemesini önlemek için etkili bir metottur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi