Solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmalar ve daralmalar nedeniyle ortaya çıkan hastalığa astım adı verilir. Bu daralmalar ve olumsuz gelişmeler mukozanın şişmesine ve burada bulunan sıvının düzenin şekilde artmasına neden olur. Hırıltı, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astım'ın en büyük belirtilerinden birkaçıdır. Bu belirtiler genellikle nöbetler halinde gerçekleşir ve belirli bir zamanı yoktur. Soğukalgınlığı'nın ilerlemesi ve belli başlı alerjik rahatsızlıklar Astım hastalığını tetikleyebilir. Teşhis ve tedavide geç kalındığı takdirde belirtiler daha sıklaşır ve rahatsız edici bir hal almaya başlar. Astımı tetikleyen en bilinen etkenlerden bir tanesi toz böcekleridir, polenler ve küf mantarları da toz böceklerinin yanına eklenebilir. Bunun yanı sıra sigara dumanı ve bazı ilaçlar da astımı tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Yazının başında az da olsa bahsetmiştim fakat detaylı bir şekilde anlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Astım hastalığının en büyük belirtisi, hasta olacak kişi hırıltılı nefes almaya başlar ve sürekli olarak göğüs kafesinde bir sıkışma ve nefes alma konusunda sıkıntı çektiğinden bahseder, normal insanlara göre daha çabuk yorulur ve hareket etme mesafesi kısalır. Çok nadir de görülse öksürük de astım hastalığının belirtileri arasındadır.

Ne Gibi Önlemler Alabiliriz?

Allerjik rahatsızlıkları olan hastaların bulunduğu oda muhakkak havalandırılmalı ve sürekli olarak temiz tutulmalıdır. Yatak odasında bulunan kılıf, çarşaf gibi ürünler düzenli olarak değiştirilmeli ve sık sık yıkanmalıdır. Sigara dumanı ve içilen oda hastalar için çok tehlikelidir bunun yanı sıra astım belirtisi olan insanlar içinde astımı tetikleyen en büyük etkenlerden bir tanesidir. Sağlıklı bir insanın odasında içilen sigara bile bu hastalığa sebep olabilir, özellikle hamile bayanlar doğuma kadar sigaradan uzak durmalıdır, anne karnındaki bebek sigaradan olumsuz etkilenmektedir ve doğacak çocuk astım hastası olarak doğabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

1. Rahatlatıcılar: Astım hastalığının ilk aşamasında kullanılan ilaç tedavisidir. Teşhis konulduktan sonra uygulanır ve hastada görülen belirtiler bu tedavi yolu ile yok edilir ve hasta eski sağlıklı haline kavuşur.

2. Önleyiciler:Hastalığın ilerlemesi ve tedavinin gecikmesi sonucunda kaydedilen aşamadır. İlaç tedavisi düzenli bir şekilde gerçekleştirilir ve ilk aşamaya göre tedavi daha uzun sürer.

3. Acil ilaçlar:Hastalığın çok fazla ilerlediği aşamadır, bu aşamada hastanın geçirdiği nöbetler sıklaşır ve bu noktada ilaç tedavisi nöbetleri sona erdirmek ve anında müdahale etmek için kullanılır, tedavinin amacı hastayı o an rahatlatmak ve eski haline geri döndürmektir.

Kişisel Sorumluluklar Nelerdir? Neler Yapabiliriz?

- İlaçlar reçetede belirtildiği gibi ve düzenli bir şekilde alınmalıdır, bunun yanı sıra doktorunuzun belirttiği şekilde ve sıklıkta kullanılmalıdır.

- Sigara'nın bulunduğu ortamdan mümkün olduğunca uzak durmalısınız, sigara astımın en büyük tetikleyicisidir.

- Bu hastalık kronik bir hastalık olduğu için uzmanlar düzenli olarak doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ediyor.

- Düzenli yapılan egzersiz ve spor faaliyetleri astım hastalığının en büyük düşmanı ve engelleyicisidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi