Milli ihtiyaç ve projelerden savunmaya yönelik olanlardan biride Atmaca isimli anti gemi füzesi. Milli projelerin hız kazandığı şu dönemlerde envanterde açığı fazlaca hissedilen bir başka silah olan füzelerin tasarımlarına da başlanmış durumda. İlk olarak füzenin uç kısmı olan RF arayıcı başlık model çalışması görücüye çıktı. Kesin olarak tasarlanması beklenen füze savaş gemilerini ve diğer transport gemilerini vurmak için güdüm teknolojisini kullanacak ve donanmaya yeni bir saldırı sistemi kazandıracaktır.
Güney Kore ile ortak yürütülen bu projenin Güney Kore üretimi olan SSM-700K Sea Star'a ve ABD üretimi olan Harpoon gemi savar füzelerine benzerlik göstermesi beklenmektedir. Donanma bakımından çoğu ülkenin yoksun olduğu silahlar sadece birkaç ülke tarafından tasarlanıp çok azı ve düşük teknolojileri satışa çıkarıldığı için çok büyük bir adım olarak kendini gösteren bu projeler dış devletlere "-Türkiye tamamen yerli üretime mi geçecek?" sorusunu sordurmaya başlamış durumdadır.
Projenini Türkiye'deki kolları Aselsan ve Roketsan bu şekildeki projeler sayesinde farklı iş imkanları sağlamakta ve yeni sektörler açıp çalışma alanını genişletmektedirler. Türkiye kendi savaş gemisini ilk denize indirdiğinden bugüne silahlandırılmasında da kendi imkanlarını seferber etmesi ile dışa bağlılığı tamamen ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. AKYA ve ATMACA projelerinin sonucu başarıya ulaşırsa yeni sektörün kara füzeleri yönüne kayacağı verilen bilgiler arasındadır.
Atmaca gemi savar füzesi TEI turbojet motor ile donanacak, henüz menzili ve etki bilgileri verilmese de çift rampa sistemi ile gemilere kolayca monte edilebilen bir sistem ile lazer işaretleyici kullanarak hedef bulan, mevcut harpoonlar ile aynı özellikte olması beklenen yeni nesil milli projemizdir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.