Avrupa Birliği gençlik projeleri, birçok alanı konu edinerek, belirli bir yaş aralığında olan ve farklı ülkelerden gelen onlarca gencin kaynaşmasını sağlayan, ilgili ülke bakanlıkları ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen önemli projelerdir.

Avrupa Birliği gençlik projelerinin asıl amacı, değişik ülkelerden gelen ve birbirinden farklı kültürleri olan gençlerin etkileşimini sağlamaktır. Projelerin konularına göre sanat, spor, yemek, görsel şov gibi çeşitli proje kapsamlarında, Avrupa'’nın dört bir yanından gelen kızlı – erkekli çok sayıda genç, proje amacı doğrultusunda hünerlerini sergilerler.

Bir Avrupa Birliği gençlik projesi, yazım aşamasından hazırlanış aşamasına, çeşitli ülkelerden katılımcı davet edilmesinden kalınacak ve projenin gerçekleştirileceği alanın sağlanmasına kadar birçok adıma sahiptir. Proje alanı, barınma, yeme içme faaliyetleri gibi hayati önem taşıyan tüm masraflar, Avrup Birliği’nin maddi ve manevi desteği altında ayarlanır. Buna ek olarak, projeye katılım sağlayan tüm gençlerin yemek ve barınma giderleri Avrupa Birliği’nin ilgili birimi tarafından tamamı ile karşılanırken, yine bu gençlerin projenin gerçekleşeceği şehre ulaşımının %70’i de bahsedilen ilgili birim tarafından karşılanmaktadır.

Destek verilen bu adımları bir örnekle anlatalım. Farz edelim ki, Makedonya’'nın Struga şehrinde bir Avrupa Birliği projesi hazırlanıyor olsun. Projeyi hazırlayan gençlik derneği ya da kulübü, birçok ülkeden gençlik dernekleriyle iletişim haline geçiyor. Katılımcı sayıları, projenin konusu, amacı, kalınacak yerler, nasıl ulaşılacağı, hangi ülkelerden gençler olacağı, katılması gereken gençlerin hangi konulara eğilimli olması gerektiği gibi bazı bilgilendirmelerin taraflara ulaştırılmasının ardından, her gençlik derneği kimlerin katılacağını belirleyerek, ev sahibi derneğe ya da kulübe bilgilendirmeyi gönderiyor.

Katılımcı gençler, bireysel ya da toplu olarak otobüs / tren / gemi / uçak biletlerini alıyor ve hazırlıklarını yapıyor. Anadolu’nun herhangi bir şehrinde yaşayan proje katılımcısı, seyahatinden önce tüm biletlerini almış oluyor. Kendi şehrinden İstanbul’a, İstanbul’dan Makedonya’nın başkenti Üsküp’e, Üsküp’ten de projenin gerçekleşeceği Struga kentine kendisini ulaştıracak tüm uçak ve otobüs biletlerini, gidiş dönüş şeklinde ayarlayan proje katılımcısı, projenin son günlerine doğru, ev sahibi gruptan bir yetkiliye tüm bu biletlerini ibraz ediyor. Proje grubunun durumuna göre, yolculuk masraflarının %70’'i ya ülkelere dönmeden elden teslim ediliyor, ya da dönüş sonrası banka hesaplarına para aktarılıyor. Tüm bu süre zarfında, hiçbir katılımcı, ekstra özel harcamaları hariç, ne yemek yemeye, ne de kaldığı otel ya da eve para ödemiyor.

Peki, proje aktivitelerinin içinde neler yer alıyor?

Eğer proje konusu tiyatro ile ilgiliyse, ortaya konacak bir tiyatro oyununun tüm hazırlık aşamaları, eğlenceli ısınma aktiviteleriyle günlerce süren çalışmalar neticesinde tamamlanıyor. Çeşitli küçük oyunlar, ezberler, ilgi çekici tekerlemeler bu aşamada yapılan bazı etkinliklerin arasında gösterilebilir.

Proje konusu sokak sanatları ile ilgiliyse, katılımcılar yeteneklerine göre gruplara ayrılıyorlar. Bir kısmı gitar çalıp şarkı söylerken, bir kısmı dans çalışmaları yapıp, kalanları da top çevirme, ip üstünde yürüme, duvarlara şekiller çizme gibi eğlenceli ve ilgi çekici işlerle uğraşıyorlar. Projenin son günlerinde, final etkinliği gerçekleştirilerek, gerekirse bu etkinlik kayıt altına alınıyor.

Projelerin eğlenceli yönleri nelerdir? Sıkıcı mıdır? Disiplin durumu nasıldır?

Avrupa Birliği projeleri, maddi destek sağlandığı açısından, amacını tamamlamış olma şartını istemektedir. Yani, “parasını veriyorsam, sonucunu da görmek isterim” mantığı vardır. Bu nedenle de, o projeden sorumlu ev sahibi grup, belirli bir düzen, çalışma programı ve disiplin içinde aktiviteleri gerçekleştirmelidir. Ancak, bu disiplin kesinlikle katı bir askeri disiplin anlayışında değildir. Gündüz planlanan faaliyetler gerçekleştirilirken, gerek yemek araları, gerekse gece programları katılımcılara çok hoş zamanlar yaşatmaktadır. Bazı projelerde, serbest zamanlarda şehirler gezdirilebilmekte, alış veriş imkanı sağlanabilmektedir.

Birçok yabancının olduğu ortamda iletişim nasıl sağlanır? Kültürel çatışma yaşanır mı?

Avrupa Birliği projelerinde, ortak dil İngilizce’dir. Katılımcılar, ortak aktivitelerde İngilizce konulmak zorunda olduğu için, dilini geliştirmek isteyen Türk gençler için, projeler kesinlikle büyük fırsatlardır. Dili zayıf olan gençlere, diğer arkadaşları yardımcı olarak, gençlere kolaylık sağlanır. Pek çok ayrı ülkeden gelen gençlerin olması da, kültürel çatışma yerine iyi bir kültürel etkileşimi sağlamaktadır. Özellikle ülkelerin tanıtıldığı ve kültürlerinin sergilendiği özel gecelerde, tüm katılımcılar birbirlerinden birçok şey öğrenerek kendilerine değer katarlar.

Avrupa Birliği projeleri, her anlamda gençler için iyi bir fırsattır. Özellikle yurt dışına çıkış konusunda bir takım kısıtlamalar yaşayabilen ülkemiz gençleri adına, bu tip projeler gerek dil gelişimi, gerek seyahat özgürlüğü, gerek yeni yerler görme, gerekse yeni arkadaşlıklar edinme ve yeni kültürler tanıma anlamında birçok kapı açmaktadır. Yaş ilerlemeden, bu tip destek gören Avrupa Birliği projelerine katılım sağlamak, hatta kendi ülkemizde de böyle projeler gerçekleştirerek yabancı gençleri ülkemize çağırmak, gayet pozitif etkileri olacak durumları meydana getirecektir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi