Ayakta su toplanması, eğer tahrişe bağlıysa birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Fakat ayakta toplanan su geçmiyorsa doktora başvurmak gerekir. Ayakta su toplanması, uygun olmayan ayakkabı yada ayağın sürekli ayakkabının içinde olmasından oluşabilir. Ayakta toplanan suyun öncelikle suyu çıkartılarak daha sonra nemlendirici ayak kremiyle nemlendirerek iyileşmesi beklenebilir. Bazı su kabarcıkları sadece ayakkabıdan değil ayaktaki mantardanda oluşabilmektedir. Bunun tedavisi daha uzun sürelidir. Hem mantarı hem su kabarcıklarını tedavi edecek ilaçlar kullanmak gerekir.
Ayakta su toplayan yeri patlatmak eğer su kabarcığı küçükse patlatılmamalıdır. Ama toplanan su kabarcığı büyükse ağrıyı geçirmek için steril bir şekilde suyu dışarı çıkarmak doğrudur. Tahrişe bağlı su kabarcıkları için nemlendirici kremler, bakteriye bağlı su kabarcıkları içinse mutlaka hem ağızdan alınan antibiyotikler hem de deriye doğrudan uygulanan antibiyotikler kullanılmalıdır. Eğer su kabarcığı uzun süreli ayağınızda kalıyorsa ve geçmiyorsa bunlar bakterilere bağlıdır ve ciddi sorun teşkil edebilirler. Bu gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Ayakta su toplanmaması için; ayakkabı iyi seçilmelidir.
Ayakkabının yanında kullanılan çorapta çok önemlidir. Eğer ayaklarımız çok terliyorsa pamuklu çoraplar tercih etmeliyiz. Ya da daha özel çoraplardan kullanmalıyız. Oluşan su kabarcığının nasıra dönüşmemesi içinse, öncelikle çok fazla yürümemek gerekir. Su kabarcıklarının iyileşme sürecinde kullanılan nemlendirici kremler nasır oluşumunu engeller. Bununla birlikte ayağı vuran yada çok sıkan, topuklu ayakkabılar tercih edilmemelidir. Ayağımızda su kabarcığı oluşturan ayakkabı 2 gün üst üste giyilmemelidir. Ayaklarda rahat ayakkabılar eğer yaz ise parmak arası terlikler tercih edilmelidir.
Ayaklar vücudun tüm yükünü taşıyan en önemli bölümüdür. Bu nedenle banyo sonrasında ayakları nemlendirmek ayaklarda nasır oluşumunu ve çeşitli ayak rahatsızlıklarını engellemektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.