Doğanın insanlara sunduğu bazı mucizeler, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu mucizeler arasında ise bal besin maddesinin çok büyük yeri vardır. Bal, bünyesinde barındırmış olduğu önemli besin maddeleri sayesinde, sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.
Balın en önemli özelliklerinden bir tanesi ise, balın organik bir besin maddesi olmasıdır. Yine balın önemli özellikleri arasında, kendi içerisinde nem barındırmamasıdır. Bu özellik, bala sağlık açısından büyük artılar katmaktadır. Bunun nedeni ise, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek mikroorganizmaların balda yok olmasıdır. Bu duruma neden olan etken ise, nemdir. Yaşamını sürdüren canlıların, yaşamak için çok belirli bir miktar neme ihtiyacı bulunur. Bu durum, mikroorganizmalar için de geçerlidir. Sağlık açısından olumsuz etkiler oluşturabilecek mikroorganizmalar nemden yoksun kaldıkları için yok olmaktadır. Yine bakteriler de balda yok olurlar. Bunun nedeni ise, balın asidik tepkisiyle alakalı bir durumdur. Bakteriler bal besin maddesinde yaşayamadıkları gibi, aynı zamanda da bala karşı koyamazlar. Birçok ilaca karşı dirençli olduğu tespit edilen birçok bakteri, bala karşı koyamaz. Bu nedenle de, bal besin maddesi, bakteri yok edici amacıyla da kullanılmaktadır.
Balın, insan sağlığı için zararlı olan mikropları öldürmesiyle ilgili birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların sonucu ise, balın insan sağlığı açısından ne denli önemli olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bilim insanları, balın 48 saatlik süreç içerisinde tifo ve 10 saatlik süreç içerisinde dizanteri mikroplarını yok etmeyi başarmıştır. Bal, oldukça değerli minerallere sahiptir. Özellikle de, kemik ve diş gelişimi açısından büyük rol oynayan mineraller balda yüksek oranlarda bulunmaktadır. Bu durum bal besinini, özellikle de büyüme çağındaki çocuklar için önemli bir besin maddesi haline getirmektedir. Mineral dışında, enzimler de balda oldukça yoğun şekilde bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarla balda 12 ayrı enzim olduğu saptanmıştır. Enzimler, vücut içerisinde üstlendikleri görevle insan sağlığı açısından büyük önem taşır. Öyle ki, vücutta gerçekleşen her biyokimyasal süreç enzimler tarafından organize edilir, yönetilir ve de hızlandırılır. Yine enzimler, hastalıkları iyileştirmede de önemli görevler üstlenir. Günümüzün en büyük sorunları arasında gösterilen stres de balın düşmanları arasında yer almaktadır. Balda bulunan Magnezyum, kişileri stres durumundan korumaktadır. Yine bu madde, kanın damarlarda pıhtılaşmasına da engel olmaktadır.
Balın faydaları bunlarla sınırlı değildir. Potasyum da, balda yoğun bir şekilde bulunan bir diğer maddedir. Bu madde, özellikle de sindirim sistemi açısından büyük önem taşımaktadır. Yine balda bulunan bir diğer önemli besin maddesi, chocin ad verilen maddedir. Bu madde, vücutta çok az miktarlarda üretilmekte olup, görevi ise, karaciğer organının yağ bağlamasını önler ve de bu organın yağ metabolizmasını ayarlar.
İçerdiği besin maddeleri sayesinde adeta bir şifa kaynağı olan bal, üzerinde birçok araştırma yürütülmüştür. Bu araştırmalar sonucunda, balın yaklaşık olarak 500 kadar hastalığa faydalı bir besin olduğu tespit edilmiştir. Doğanın biz insanlara sunmuş olduğu en önemli mucize ve de şifa kaynaklarından biri olan bal, adeta her derde deva olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu besin maddesini günlük olarak tüketmek, vücudu hastalıklara karşı kapatır; ve de vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Yapılan araştırmalarla 500 kadar hastalığa iyi gelen bal, sağlıklı beslenme ve de dolayısıyla sağlıklı yaşamın da anahtarı konumunda yer almaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.