Beatbox, hiçbir enstrüman kullanmadan, yalnızca ağız ve nadiren de ellerin yardımı ile, müzik ya da ritim oluşturmaktır.

Bir başka anlamı ise, müzik kutusudur, ki direkt olarak yapılmış bir çeviriden bu şekilde bir anlam çıkartılmaktadır. Beatbox kelimesi İngilizce olup, yine bu işi gerçekleştiren kişiye, beatboxer (beatbox yapan kişi) denilmektedir. Dilimize ise, geleneksel isim takılarımız ile birlikte, beatboxçı şeklinde yansımıştır.

Nefes ayarı, nefesin ve diyaframın tasarruflu kullanılması, bazı anlarda beatbox için çok kritik öneme sahiptir. Çünkü, nefesini iyi ayarlayamayan bir beatboxçı, ritim ve vurgularda sık sık kesintiye uğrar ve hoş bir çalışma ortaya çıkmamış olur. Bu nedenle, nefes ayarı ve nefesin verimli kullanılması, beatbox sanatındaki anahtar kavramlardır.

Bununla beraber, rahatlıkla söylenebilir ki, ne kadar fazla ve ayarında nefes varsa, o kadar kesintisiz ve başarılı ses çıkarılabilmektedir.  Beatboxın ortaya çıkma mantığı, aynı üflemeli çalgılarda olduğu gibi, nefesin doğru şekil içinde üflenmesine dayalıdır. Flüt ya da klarnet üfler gibi verilen nefes, ağzın ön kısmının bu enstrümanlardaki deliklere benzetilerek yuvarlaklaştırılması ve ovalleştirilmesi sayesinde, farklı seslerin çıkmasına vesile olmaktadır. Aynı zamanda, yine bu tür aletlerdeki el ile bazı deliklerin kapatılması sağlanarak ortaya çıkarılan farklı tondaki seslerin, beatboxta ağzın ön kısmına verilen şekiller yardımı ile yakalanması, benzerlik göstermektedir.

Her ne kadar dışarıdan bakıldığında kimi zaman saçma, kimi zaman da kolay bir uğraşı gibi görünse de, düzgün bir beatbox çalışması, hemen başarılamayabilir. Çalışmaları bile sistematik halde olan beatbox, günde 3-4 saat profesyonel çalışmalar ile yavaş yavaş, ısına ısına ortaya çıkmaktadır.

Beatbox yapabilmeyi öğrenmek için, öncelikle verilen tavsiye, bas ve tiz sesler ile çalışmalara başlanmasıdır. Bu sesler, ağızdan en iyi ve net şekilde çıkartılana kadar kişinin çalışması ve sürekli denemesi önemlidir. Seslerin net şekilde çıkmasının ardından, bu sesleri çeşitli kombinasyonlarla birbiri arkasından çıkartmak ise, yavaş yavaş çeşitli güzel ritimlere dönüşecektir. Bu çalışmaları ciddi anlamda ve profesyonelce yapan kişilerin çıkardığı sesler, sanki elektronik seslermişçesine algılanmaktadır ki, bu da bir çeşit başarılı olma göstergesi olarak algılanabilmektedir.

Şarkı söyleyerek beatbox yapmak da, başka bir alternatiftir. Ancak, bu yöntem oldukça zordur. Çünkü, bir yandan ağızdan çıkan bas ve tiz sesler olacak, bir yandan da şarkının anlaşılır şekilde söylenmesi gerekecektir. Bu nedenle de, hem beatbox yapıp, hem de şarkı söylemek, bu alandaki en güç ve meşakkatli uğraştır.  Günümüzde artan sokak sanatları, farklı olma duygusu, alışılmışın dışına çıkma anlayışı, müzik çalışmalarına yeni bir soluk getirme arzusu gibi güdüler, özellikle genç ve aykırı insanları bu uğraşa çekmektedir. Giderek yaygınlaşan beatbox çalışmaları, bazı televizyon programlarına da konu olmakla beraber, bu alanda çok başarılı olan çalışmalar da önemli şarkıcıların parçalarında kullanılabilmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi