Deoksiribonükleik Asit (DNA), tüm canlı organizmaların ve virüslerin kalıtsal bilgilerini taşıyan ve gelecek nesillere taşıyan(aktaran) nükleik asittir. DNA, hücrelerdeki kromozomlarda bulunur ve canlıya ait bütün özellikleri taşır ve aktarır. Bölünme sırasında kromozomlar bölünürken, DNA'’larda eşleşirler. DNA, çift sarmallı bir yapıya sahiptir.
DNA nükleotit adı verilen 2 polimerden oluşur. Bir DNA zinciri 2, 2 ile 2, 6 nanometre (metrenin milyarda biri) kadar genişliktedir. Nükleotit, bir şeker, bir fosfat ve bir bazdan oluşur. İnsan DNA’sı 46 kromozomdan oluşur ve yarısı erkekten, diğer yarısı da dişiden gelir. İnsan DNA’sı büyük sırlar içermektedir ve içeriği tam olarak çözülememişti. İnsan DNA'’sına en çok benzeyen DNA farelerinki'dir. Yapılan deneyler öncelikle fareler üzerinde denenir. Çünkü insanla verecekleri tepkiler aynıdır. Yakın zaman önce bilim adamları insan DNA’sının tam analizini yapmayı başardı. Biraz bunun hakkında konuşalım. Bu çalışmaya birçok ülkeden 400 kadar bilim adamı katıldı. Çalışma sonucunda bilim adamları bunun, hastalıkların tedavisinde ve erken teşhisin de önemli yardımları olacağını söylüyorlar.
Bilim adamları, daha önceleri gereksiz DNA olarak gördükleri yerin aslında sandıklarından daha büyük olduğunu ve "gereksiz" kelimesinin geçersiz olduğunu gördüler. Çalışmaları sonucu bilim adamları, bu bölümün biyolojik olarak aktif olduğunu söylüyorlar.
Bunun yan sıra bilim adamları, belirledikleri bazı genlerin birçok hastalık ile ilişki içinde olduklarını ve çözümlemelerinin yeni tedavi yollarını açacağını düşünüyorlar. DNA günümüzde birçok alanda yardımcımız olmaktadır. Gen mühendisliği sayesinde DNA'’lardan tıbbi araştırmalarda faydalanmaktayız. Adli Tıp’ta vücuttan gelen (tükürük, saç, kan gibi) şeylerden DNA testi ile suçluların kimlikleri tespit edilebilmektedir. DNA nanoteknolojisi ile yapay DNA’'lar imal edilebilir. (nano milyarda biri ifade eder, örneğin 1 nanometre metrenin milyarda biri demektir. )
Kısacası DNA insanın bütün sırlarını içinde barındıran mikroskobik parçalardır. Asırlardır aktarılan bilgiler günümüze kadar bizimle geldi ve bundan sonrada bizden sonraki nesillere aynı şekilde aktarılmaya devam edecektir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.