En temel ihtiyaçlarımızdan olan uyku, hayatımızda büyük bir yer kaplar. Normal bir insanın vücut sağlığı ve düzeni için günün dörtte biri kadar, yani 6-7 saat uyuması gerekir. Fakat herkes bu düzeni sürekli olarak sağlayamaz. Uykusuz kaldığımız günler olmuştur elbet. Hatta 24 saatten fazla uyumadık mı? 1 saatlik uykunun bizi kendimize getireceğini düşünmedik mi? Az uyumak bile sağlığımızı ve vücut dengemizi bozarken, hiç uyumadan kaç saat durabiliriz?
Bunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Fakat deneysel verilere göre 264 saat, yaklaşık olarak 11 gün. 1965 yılında, 17 yaşındaki Randy Gardner bir bilim fuarında bu dünya rekorunu elde etti. Başka araştırmalara göre, normal bireylerin sekiz ile on gün arasında uyanık kaldığı sonucuna varılmıştır. Bu deneklerin hiçbirinde ciddi tıbbi, psikiyatrik ya da sinirsel bozukluklar görülmemiştir. Fakat uzun süreli uykusuzluğun, bireylerde hafıza kaybına neden olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda uykusuzluğu artan deneklerin hepsinde, konsantrasyon eksikliği artmış, motive olmada zorluk çekmişlerdir. Algılamada ve zihinsel süreçlerde zayıfladıkları görülmüştür. Chicago Üniversitesinde, Allan Rechtschaffen’in uyku laboratuarında sıçanlar ile yaptığı deneyler sonucunda, iki hafta boyunca sıçanlar uykusuz bırakılmıştır. Deneklerin beyin dalgaları cihazlarla izlenmiş, uyuduklarında uyartılar ile uyandırılmışlardır. 15 gün sonunda uykusuzluk bu hayvanlarda ölümle sonuçlanmıştır. Ölüm sebepleri tam olarak açıklanamamıştır. ,
Bunun yanında "Morvan sendromu" olarak bilinen çok nadir görülen uykusuzluk hastalığı bulunmaktadır. Öyle ki 49 yıldır geceleri uyuyamayan birisi bile var. Bunun gibi yıllardır uyuyamadığını söyleyen insanlar bulunmaktadır.
Morvan Sendromu:
Morvan Sendromu, nöromiyotoni, otonom ve santral sinir sistemi tutulumu ve endokrin fonksiyonu bozukluğu ile karakterize olmuş nadir bir hastalıktır. Bu sendromun görüldüğü hastalarda uykusuzluk problemi bulunur ve tam olarak bir tedavisi yoktur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.