Sağlıklı olduğu iddia edilen ancak sağlıklı olmayan yiyecekler nelerdir?
Hepimiz reklamlar tarafından sağlıklı oldukları iddia edilen ürünleri alma eğilimindeyiz. Ancak ürünler, randomize kontrollü çalışmalarda analiz edildiğinde ve içerdikleri maddelerin listesi kontrol edildiğinde bu iddialar genellikle yetersiz kalmaktadır. Bu gıda ürünleri hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Herhangi bir yiyecek zinciri mağazasını ziyaret ederseniz, sağlıklı seçimler olarak etiketlenmiş paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden bol miktarda bulabilirsiniz. Gıda etiketine baktığınızda vitaminler, mineraller ve tam tahıllar gibi sözcükleri gördüğünüzde ikinci kez düşünmeden bunları alırsanız. İçerdiği şeker ve kalori oranına dikkat etmemiş olursunuz. Gıda markaları ortaya attıkları iddialar ile esas gerçeği gizlemekte ve bizim ürünün sağlıklı olduğuna inanmamızı sağlamaktadırlar. Düşünüldüğü kadar sağlıklı olmayan bazı gıda ürünleri, aşağıda belirtilmiştir;
Hazır Salatalar:
Gıda zinciri mağazalarında satılan ve fast-food restoranlarda kullanılabilir durumda hazırlanan salatalar bu durumun en güzel örneklerinden biridir. İlk başta salatanızdaki yeşil sebzeler size sağlıklı gibi görünebilir ancak bu yeşil sebzeler genellikle mayonez, peynir, krema, pastırma ve diğer yüksek kalorili sosların cömert servisiyle ile tamamlanmaktadır. Salata düşük kalorili olması gerekirken üzerine eklenen diğer malzemeler ile kalori dolu bir tabağa dönüştü. Ayrıca, paketlenmiş salata, taze hazırlanmış olanından daha düşük bir besin değerine sahiptir. Bu nedenle salatanızın taze yapılmış olduğundan ve herhangi bir ek madde içermediğinden emin olun.
Kepekli Çörekler:
Çörekteki temel maddeler rafine un, şeker ve yağ olup hepsi de yüksek miktarda kalori içerir. Kepek lif için iyi bir kaynaktır ve kalp için faydalı kabul edilir olsa da, içerdiği lif içeriği oldukça azdır. Kepek ve meyve içeren bir çörek şekerden oldukça zengindir. Örneğin bir kahve zincirinden aldığınız elmalı bir muffinde yaklaşık olarak 34 mg şeker vardır. Buna eklenen doymamış yağ oranı yüksek tereyağı da onu daha sağlıksız bir hale getirir. Yani kahvaltıda bunlardan birini yerseniz güne en az 350-400 kalori alarak başlıyorsunuz demektir.
Glutensiz Atıştırmalıklar:
Glutensiz atıştırmalıklar öncelikle gluten alerjisi olanlara tavsiye edilir. Çölyak hastalığı (bir sindirim bozukluğu) olan kişilere ekmek, kurabiye ve makarna gibi gıdalarda bulunan glutenden kaçınmaları önerilir. Ancak bu glutensiz atıştırmalıkların içinde de şeker vardır ve düzenli tüketimleri kilo artışına yol açabilir.
Tam Tahıllı Ekmek:
Beyaz ve rafine undan yapılmış ekmek yerine tam tahıllı ekmeği tercih etmeliyiz ancak tam tahıllı veya kepekli ekmek satın almanız her zaman ürünün, rafine undan arınmış olduğu anlamına gelmez. Aslında, pek çok tam tahıl ürün birincil madde olarak beyaz un içerir. Eğer ürünün etiketinde tam tahıl ilk sırada yazılmışsa, ürün %100 oranında buğdaydan üretilmiş demektir. “Beyazlaştırılmış” ve “beyazlaştırılmamış zenginleştirilmiş buğday unu” terimleri, çoğu zaman içindekiler listesinde en üst sırada yer alır ki, bütün ürünün ağırlıklı olarak beyaz un kullanılarak üretildiği zannedilsin.
Paketlenmiş Fındıklar:
Fındık protein ve yağların zengin bir kaynağıdır. Ancak, güzelce paketlenmiş kutulardaki tuzlu fındıklar kesinlikle sağlık açısından iyi değildir, bu ürünlerde sodyum çok yüksektir. Aynısı baharatlı ve biberli fındıklar için de geçerlidir. Diyetinize ekstra tuz ilave etmek istemiyorsanız tuzsuz ve kavrulmamış fındık tüketmeye özen gösterin.
Vitaminli Sular:
Vitaminli sular gençler ve yetişkinler arasında oldukça yaygındır. B1, B2 ve C vitaminlerinden zengin olduğu söylenir. Eğer bu içeceklerden bir şişesini mideye indirirseniz aynı zamanda 32 kalori de almış olacaksınız. Bu da demektir ki düzenli olarak bu içecekleri tüketecekseniz, diyet planlarınızı rafa kaldırmalısınız. Şeker alımlarına dikkat etmeleri gereken özellikle diyabetik kişilerin, vitaminli sulardan uzak durmaları gerekmektedir. Vitaminli su üreten pek çok firma, aroma katmak için kristal fruktoz kullanırlar. Kristal fruktoz yapay bir tatlandırıcıdır.
Sporcu İçecekleri:
Şekersiz içecekler olarak pazarlanan sporcu içecekleri zararlı yan etkileri olan yapay tatlandırıcılar (sukraloz) içerir. Toksikoloji ve Çevre Sağlığı Dergisi sukralozun önemli ölçüde bağırsaktaki yararlı bakterileri azaltmakta olduğunu bildirdi. Ayrıca sporcu içecekleri fazla tüketilmesi halinde diş minesi için zararlı olan sitrik asit içerir. Bu sporcu içecekleri yerine, hindistan cevizi suyu veya ev yapımı limonota içmek daha iyi bir alternatif olabilir.
Smoothie:
İçerdikleri doğal ürünler nedeniyle çoğu zaman sağlıklı kabul edilirler; ancak fast-food restoranlarda bulunanlarda işlenmiş şeker, şekerli meyve suyu ve yüksek kalori içeren dondurma ve donmuş yoğurt gibi malzemeler kullanılır. Bu da 400-600 kalori almanıza sebep olacaktır. Dondurulmuş meyve, hindistan cevizi suyu ve yağsız süt ile evde kendinize yapacağınız bir smoothie daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Fırınlanmış Cips:
Fırınlanmış cipsler elbette ki diğerleri kadar suçlu değil; ancak bu cipsler de beyaz undan yapılmaktadır. Bu da onları yüksek kalorili bir atıştırmalık yapar. Bunun yerine tam tahıllı krakerler hem lezzetli hem de daha az kalorili bir seçim olacaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.