Bıttım sabunu aşılanmamış fıstık ağacının yaprakları ve yağından elde edilir. Genellikle Siirt ilinde yapılan bu sabun, tamamen doğaldır ve bitkiseldir. Bölgede çitlembik olarak bilinirken, bazı yörelerde menengiç olarak da bilinir.
Meyve, Siirt ilinde eylül ayında yetişir. Bağ ve bahçelerden toplanan bıttımlar tane tane ayrılır ve yıkanır. Daha sonra kuruması için ortalama 5-10 gün bekletilir. Kuruyan bıttımlar daha sonra değirmenlerde öğütülür ve öğütüldükten sonra belli sıcaklıkta yoğurulmaya başlanır. Bu işlem ise yaklaşık olarak 2 saat sürer. Yoğurma işleminden sonra bıttımın yağının süzülmesi için bir süre bekletilir. Daha sonra bıttımlar bir miktar kül ile birlikte kazana koyulup kaynamaya başlatılır. Bu işlem sırasında yağların hepsi yüzeye çıkar ve alınır bıttımlar tamamen yağdan kurtulur. Daha sonra ise önceden hazırlanmış olan kostik kazana eklenir. Yaklaşık 12-16 saatlik bir kaynama işleminden sonra sabunlar hazır hale gelmesi için kalıplara dökülür ve kuruması için bekletilir. Bu işlemlerden geçen bıttım sabunu böylece kullanmaya hazır hale gelir. İçerisinde kimyasal madde bulunmadığı için herhangi bir yan etkisi yoktur. Rengi çok açık yeşil olup güzel ve farklı bir kokusu var. Cilt ve saç için birçok faydası vardır.
Faydaları
*Egzama mantar gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
*Saç dökülmelerini önler.
*Saçlı deride oluşan kepeklenmeye iyi gelir.
*Saçların yumuşak ve parlak olmasını sağlar.
*Saçların daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.
*Saçların hızlı uzamasını sağlar.
*Antiseptik özelliği vardır.
*Ergenlik sivilcelerine iyi gelir.
*Saçları besler.
*Saçın kurumasını ve kuruluktan dolayı saçın kırılmasını önler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.