Sardalyanın sağlığa olan yararları, tüm yaş grubundan insanlar arasında bu balığın oldukça popüler olmasını sağlamıştır. Peki, konserve sardalye sağlıklı mıdır? Bu balık hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Besin değerleri kazanmanın pek çok yolu vardır. Bunlardan biri de sardalyadır. Sağlığımız için harikalar yaratabilen bir balık türüdür. Hepimizin bildiği gibi balık oldukça sağlıklı bir gıda olmakla birlikte, sardalyenin kesinlikle kendine özel faydaları da vardır. Balık yağı da sağlıklı hücreleri için gereklidir. Sardalyeler küçüktür, pişirmek ve yemek kolaydır. Örneğin domates sosu ile dolu konserve sardalye hızlı ve kolay bir yemek keyfi için kolay bir yol sağlar.

Sardalyenin Sağlık Faydaları:

Faydaları sağlıklı bir kalpten yağ yakımına kadar değişir. Sardalyenin yüksek besin değerine sahip oluşunun insan sağlığını olumlu etkilediği düşünülmektedir. Sardalyenin genel sağlık için çok önemli olan vitamin ve mineral ile dolu olduğu gösterilmiştir. Önemli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, sardalye aşağıda verilen diğer besin elementlerini yüksek miktarda içerir:

-Omega 3 temel yağ asitleri: Bu yağ asitleri kalbi çeşitli hastalıklardan korumada önemli bir rol oynamaktadır. Bu doymamış yağ asitleri iyi kolesterolü arttırır, yüksek kan basıncını düşürür ve genellikle kalp krizi ile bağlantılı olan kan pıhtısı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Omega 3 esansiyel yağ asitleri cilt dokusunu düzenlemeye yardımcı olur, kırışıklık oluşumunu önler ve böylece gelecek yıllar için cilt güzelliğini korur.

Omega 3 esansiyel yağ asitleri için mükemmel bir kaynak arıyorsanız, sardalyeden daha iyi ne olabilir? Bir porsiyon sardalye 1 ile 1. 7 gram arasında herhangi bir miktarda omega 3 yağ asidi sağlayabilir. Hayvan çalışmaları omega 3 yağ asitlerinin kolon kanserinin daha fazla ilerlemesini durdurmak için önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, yüksek miktarda omega 3 esansiyel yağ asitleri içeren gıdalarla beslenmek kadınların meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Bazı çalışmalar sardalye gibi balıklardan elde edilen omega 3 yağ asitlerinin prostat kanserini önlemek için yararlı olabileceğini göstermektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında sardalye kanseri önlemek için son derece yararlı bir besin olabilir.

Omega 3 yağ asitleri anti-inflamatuar özellikleri göstermektedir. Bu yüzden sardalye yemek artrit (eklem iltihabı) gibi iltihabi durumlardan sizi koruyacaktır. Beslenmenize sardalye eklemek sağlıklı eklemlere sahip olmanızı sağlayacaktır.

Omega 3 esansiyel yağ asitleri, beyinde önemli miktarlarda bulunmaktadır. Omega 3 yağ asitlerinin yeterli konsantrasyonu hafıza fonksiyonu, konsantrasyonu sağlamak ve genel performansı korumak için gereklidir. Sardalyede omega 3 yağ asitleri oldukça yüksek miktarda olduğundan, bu balığın tüketimi kesinlikle beyin fonksiyonlarını arttırmaya yardımcı olacaktır.

-D Vitamini:

Sardalye kalsiyum emilimine yardımcı olan D vitamini bakımından zengindir. Diğer bir deyişle, D vitamini kemik büyümesi için temel teşkil eden sağlıklı kan kalsiyum seviyesini korumak için çok önemlidir.

-B12 Vitamini:

Sağlıklı bir sinir sistemi için B12 vitamini alımı çok önemlidir. B12 vitamininin yeterli alımı enerji düzeylerini yükseltir. Ayrıca vücudumuzun sağlıklı kan hücreleri üretmek için de B12 vitaminine ihtiyacı vardır.

-Kalsiyum:

Sardalyede bulunan kalsiyum kemikleri sağlıklı tutmak için çalışır. Kemik gücünü en üst düzeye çıkarmak için egzersiz ile yeterli kalsiyum alımı eşit derecede önemlidir. Kalsiyum eksikliği -kemik erimesi (osteoporoz) gibi kemik hastalıklarının gelişiminin arkasındaki temel sebeptir.

-Fosfor:

Sardalye fosfor yönünden zengin bir kaç gıdadan biridir. Fosfor atıkların atılımını sağlayan böbreğin çalışma yeteneğini en üst düzeye çıkarır. Ayrıca normal diş ve kemik oluşumu için, bu tür sardalye gibi fosfor kaynaklarının tüketilmesi gereklidir.

Kilo Kontrolü:

Sardalyenin bir diğer avantajı da düşük kalorileri olmasıdır. Bu nedenle sardalye, her zaman diyetlere dahil edilebilir. Sardalye tüketimi kilo kaybı için gerekli olan, metabolizma hızını artıran omega 3 yağ asitlerinin vücuttaki miktarını arttırarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Ağırlığını azaltmak isteyen karbonhidrat bilinçli diyet yapan kişiler kesinlikle sardalyeden yararlanmalıdır.

Konserve Sardalye Sağlıklı Mıdır?

Günümüzde piyasada mevcut olan sardalye konserveleri omega 3 yağ asitlerinin doğal bir kaynağıdır. Sağlıklı bir atıştırmalık isteyenler konserve sardalyeyi deneyebilirler. Zeytin yağı veya domates sosu ile gelen sardalye açlık acısını gidermek için sağlıklı bir yoldur. Bu taşınabilir besinler yoğun çalışan sınıf için bir nimettir. Eğer sağlıklı ve pratik bir yemek arayışındaysanız bu sardalyeler tam size göre!

Ayrıca, sardalyenin cıva seviyesi çok azdır ve bu nedenle bir kişi haftada 224-280 gram sardalye porsiyonu tüketebilir. Sardalyenin yararları onu neden beslenmenize dahil etmeniz gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Sardalyenin besin değerleri onu sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmaz parçası yapmaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi