Tiroid bezi ile ilgili yada herhangi bir guatr rahatsızlığı olan bir kadın gebe kalmayı düşünüyorsa, gebelik öncesi mutlaka guatr doktoruna başvurmalıdır. Eğer guatr varsa, doktoru tarafından gebelik süresince sorun olmayacak tedavi yöntemi önerilecektir.
Yine gebelik boyunca doktoru tarafından takibe alınacaktır.
Guatrlar, yeterli önlem alındığı taktirde gebelik için sorun teşkil etmez. Ancak gebelik süresince kontrol altına alınmamış veya gebelik için hazırlanmamış anne adaylarında, gebelik süresince hem kendi hem bebek için tehlike oluşabilir.
Kadın doğum uzmanlarınca, gebelik öncesi, gebelik düşünen kadından TSH ve tiroid antikorlarının istenilmesi son yıllarda değişmez bir kural olmuştur. Aynı zamanda bu yolla bilinmeyen bir guatr da ortaya konulabilmektedir.
Aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa, gebelik öncesi guatr doktoruna mutlaka giderek gebe kalmak istediğini, bir sorun olup olmayacağını sorulmalıdır.
- Bilinen bir guatr hastalığı varsa,
- Daha önceden guatr operasyonu geçirilmişse,
- Radyoaktif iyot tedavisi yani atom tedavisi almışsa,
- Daha önceden guatrla ilgili ölçümlerde bir guatr varlığından söz edilmişse,
- Tiroid antikoları yüksek bulunmuş ise,
- Tiroid hormonu ( levotiron, tefor, euthyrox ) kullanmakta ise,
Doktoru tarafından gerekli düzenlemeler, tahliller yapıldıktan sonra gebeliğe müsaade edilir.
Gebe kaldığı belirlendiğinde;
- Guatr doktoruna muayene ve öneriler için başvurmalıdır.
- İyotlu tuz kısıtlaması herhangi şekilde verilmiş ise kısıtlamanın ortadan kalkması gerekir. Çünkü gebelikte iyotlu tuz kullanmak zorunludur.
- Gebelikte iyodun bebek için son derece önemli ve gerekli olduğu vurgulanır.
- Gebelik süresince her ay T4 ve TSH ölçümleri yapılması gerekir. Ve bu sonuçların doktoruna gösterilmesi gerekir.
- 32. haftada tekrar guatr doktoruna muayene ve öneriler için gidilir.
Gebelik öncesi tiroid fazlalığı (hipertiroidi, zehirli guatr) varsa bu önceden tedavi edilir. Sonra gebeliğe müsaade edilir. T3, T4 normal, ancak TSH düşük olan subklinik denilen zehirli guatrlar gebeliğe engel değildir.
Gebelik öncesi tiroid yetmezliği (hipotroidi) mevcutsa, esasen gebelik oluşması zorlaşır, yani bir şekilde kısırlık sebebidir. Ancak tedavi edilirse bu durum düzelir. Onun yanı sıra, tiroid yetmezliği olan kadınlarda düşük riski fazladır.
Bunların dışında kanında tiroid antikorları (anti-TPO ve anti-Tg) yüksek ya da çok yüksek kadınlarda, bilinmeyen sebeplerle düşük riski söz konusudur. Ancak bu durumu hamilelik veya çocuk olamaz diye yorumlamamak gerekir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.