Günümüzde kullanılan paraşütün ana ilkelerini "Leonorda Da Vinci"nin bulmuştur. Dünyada havadan paraşütle ilk inişi 22 Ekim 1797 ‘de Fransız havacısı "Andre Garnerin" gerçekleştirdi. Paris'ten havalanan bir balonla yükseğe çıktıktan sonra balonu sepete bağlayan ipi kesti ve paraşütle yere inmeyi başardı. Uçaktan ilk paraşütle atlayan ise ABD li Yüzbaşı Berry ve 10 Mart 1912'de Saint Louis'de gerçekleştirirdi. 1913 te Fransız pilotu Pegoud, uçağın gövdesine yerleştirilen bir paraşütle atlayarak Avrupa'daki ilk paraşütle atlamayı başardı.
Paraşüt ipek gibi naylon kumaştan yapılmaktadır. Şemsiye biçimde olduğu gibi kare ya da dikdörtgen şeklinde paraşütler vardır. Yüksek bir yerden düşen ya da inen bir cismin, bir insan düşüşünü ağırlaştırarak yere inmesini sağlayan düzenektir. Uzay uçuşlarında paraşütlerden yararlanılır. Uzay araçlarının ve füze başlıklarının uzaydan yeryüzüne dönüşlerindeki hızı azaltmak için kullanılır.
Birinci dünya ve ikinci dünya savaşlarında gerek asker gerekse malzeme indirmenin yanı sıra uçakları arızalanan birçok pilotun yaşamını kurtardı. Askeri amaçlı kullanılan paraşüt zamanla spor dalı haline geldi ve ülkemizde de büyük rağbet gördü. Turizm amaçlıda kullanılmaya olanak sağladı. Türkiye'de dünyada ilgi uyanan bu paraşüt sporunu dünyaya çok yakından izleyen "Mustafa Kemal Atatürk"ün ilgisini çekti. Bu yeni sporun Türk gençleri arasında yayılmasını isteyen Atatürk 3 Mayıs 1935'te "Türk Kuşu"nu kurdurttu. SSCB den getirilen "Anohin" adındaki Sovyet çalıştırıcısı ilk Türk paraşütçüleri yetiştirdi. Bunlar arasında "Abdurrahaman Türk kuşu", "Mehmet Esengil", Rüstem Mavituna" öğrenmekle kalmayıp birçok genç paraşütçü yetiştirmek için hocalık yaptılar. 1936 yılında Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle yapılan Türk Kuşu gösterileri esnasında 600 metreden yaptığı atlayışta paraşütü kilitlenen 18 yaşındaki Türk kızı "ERİBE TÜRKKUŞ" bu spor dalının ilk ŞEHİDİ olmuştur. Bu spor dalının ilk şehidi, paraşüt spor dalının İlk Türk hocalarından olan Abdurrahman Türkkuşunun kızıydı.
Ankara ve İzmir'de yapılan paraşüt kuleleri gençleri bu spor dalına çeken bir etmen olmuştur. 1962 de düzenlenen dünya paraşüt şampiyonasında Türk sporcuları da yarıştı. 1966 yapılan uluslar arası yarışmada Türk sporcular ikincilik, dördüncülük ve yedincilik olma başarısını yakaladı. Türk paraşüt sporunun en büyük zaferi 1987 yılında elde etti. Güney korede düzenlenen dünya gençler paraşüt şampiyonasında "Bülent Görgeç" altın madalya kazanarak dünyaya ismini duyurdu. Ve Sedat Simavi vakfı spor dalı ödülü aldı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.