Yeryüzünde yer alan birçok yapıt, sahip olduğu özelliklerle gizemini günümüze kadar korumayı başarmış durumdadır. Bu yapıtlar arasında piramitler, tapınaklar ve de taş bloklardan yapılma yapıtlar yer almaktadır. Özellikle de piramitler, araştırmacılar tarafından en çok ilgi duyulan ve gizemlerinin çözülmesi gerektiğine inanılan yapıtlar olmaktadır. Bazen de araştırması yapılan yapıtın, insan eliyle mi yapıldığı yoksa doğal yollarla yapılan bir yeryüzü şekli mi olduğu araştırılmaktadır. Bosna-Hersek’in Visoko kentinde bulunan bir şekil ise, hem piramit şeklindedir ve hem de nasıl oluştuğu günümüzde dahi bilinememektedir. 2005 yılında yapılan incelemeler sonucunda ortaya atılan iddia, doğruluğu kanıtlanmamakla birlikte arkeologları da ikiye bölmüş durumdadır.
2005 yılında bir arkeolog, Visoko kentinde bulunan ve "Visocica" adı verilen tepenin, aslında doğal yollarla oluşmuş olan bir tepe değil, insan gücüyle yapılmış olan dev bir tepe olduğunu öne sürmüştür. Ve bu piramidin geçmişinin yaklaşık olarak 12. 000 yıl öncesine kadar dayandığı iddia edilmektedir. Günümüzden 12. 000 yıl öncesi, tarihsel süreçte bakıldığında son buz çağına dayanmaktadır. Son buz çağında insan gücüyle yapılan dev bir piramit olabileceği ihtimali, arkeoloğun iddiasını oldukça meraklı kılmaya yeterli olmuştur. Öyle ki, bu iddia dünya çapında oldukça büyük yankılar bularak, bu şeklin ne olduğuna dair araştırmalar hız kazanmıştır. İddiayı ortaya atan kişi olan Osmanagiç, bu tepenin oldukça simetrik çizgilere sahip olduğunu ortaya sürmüştür. İddiaya göre, tepeyi meydana getiren 4 ana yöne bakan yokuş oldukça simetriktir ve de bu tepenin düz bir zirvesi hatta bu tepenin bir girişi olduğu ortaya atılmıştır.
İddianın ardında, bölgede oldukça geniş kapsamlı kazı çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır. Bu kazı çalışmaları sonucunda ise, oldukça büyük taş kesitler, tüneller ve de kesik ve de parlak bir yapıya sahip olan taş parçaları bulunmuştur. Kazılar sonucunda bulunan bu her bir parça, kazı ekibi tarafından piramidin bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Öyle ki, bulunan tünel piramidin havalandırma bacası, büyük taş kesitlerinin piramidin dış yüzeyinden gelen parçalar, bulunan taş parçalarının ise piramidin sahip olduğu eğimli yüklerin bir parçası olduğu, kazı ekibi tarafından ortaya atılmıştır.
Tepenin özelikleri incelendiğinde, bu tepenin büyüklüğü Mısırın meşhur piramitlerinden birisi olan Giza Piramidinden 1/3 oranda daha büyük olduğu anlaşılmıştır. Dünya genelinde Bosna Piramidi olarak bilinen bu tepe, iddiayı ortaya adan Osmanagiç tarafından ise Güneş Piramidi olarak adlandırılmıştır. Bunun nedeni ise, bu tepenin Meksika’da bulunan Güneş Piramidine olan benzerliğinden kaynaklanmaktadır. İddiaların kanıtlanması adına yapılan araştırmalar bağlamında, piramit olduğu iddia edilen tepenin ve de bölgenin uydu fotoğrafları çekilmiş ve de bu fotoğraflar sonucunda bölgede piramide benzeyen iki tepenin daha varlığına rastlanmıştır. Bosna Piramidi ile alakalı ortaya atılan iddia, dünya çapında o kadar yankı bulmuştur ki bu bölgede her sene turist patlaması yaşanmaktadır. Çözülmeyi bekleyen piramidin ne olduğunu görmek isteyen turistler, her sene bölgeye akın etmektedir. Turistler dışında, bilim insanları, tarihçiler ve arkeologlar da bölgeye gelerek kendi araştırmalarını yapmaktadır.
Dünya bu iddiaların gerçekliği konusunda ikiye ayrılmış durumdadır. Bazı arkeologlar, bu tepenin gerçekten insan eliyle yapılmış olan bir piramit olduğunu söylerken, bazı arkeologlar ise tam tersi olarak tepenin doğal coğrafik süreçlerle oluşmuş olduğunu söylemektedir. Piramit olduğunu iddia eden bilim adamları, buna gerekçe olarak kazılar sonucunda elde edilen bulguları ve de tepenin sahip olmuş olduğu mükemmel simetriyi gösterirken, aksini iddia eden bilim adamları ise, 12. 000 yıl öncesinde yaşamış olan insanların bu denli büyük ve de simetrik bir piramidi yapmaları için bir neden bulunmadığını, bunun yanında yapmak isteseler bile yapıya kaynak bulamayacaklarını iddia etmektedirler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.