Adından da anlaşılacağı gibi bu hastalığa sebep olan Brusella adı verilen bir mikroptur. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıklarına neden olmaktadır.
Mikrobun bulaşma şekli tahmin edeceğiniz üzere, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye yayılıp, insan ve hayvan vücuduna ulaşır. Ahır veya ağıl içinde yaşayan ve beslenen hayvanlar arasında bulaşma eylemi ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme ya da sağım sırasında meydana gelen hatalar sonucu gerçekleşir. Mikrobu bünyesinde barındıran gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğurma durumunda atık yavru zarları ve suları ile çevreye bulaştırırlar.
Mikrobu taşıyan hasta hayvanların hemen hemen hepsi, yavru attıktan bir süre sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atma dönemleri gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin daha ileri ki dönemlerinde olur. Brusella'da genellikle hasta hayvanları tedavi etme uygun görülmez. Hasta hayvanlar seçilerek mezbahaya gönderilir.
Hastalık Nasıl Bulaşır?
Bu hastalık az önce de belirttiğim gibi hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. İnsanoğlu günlük hayatında, hayvansal gıdaları fazlasıyla tüketiyor. Yiyeceklerden daha çok hayvansal sıvı ürünler bu mikrobu daha yoğun bir şekilde taşıyor. Özellikle keçi sütünün kaynatılmadan tüketilmesi ve süzülmeden içilmesi Brusella hastalığına kapıları açıyor. Mikroplu sütten yapılan peynir ve buna benzer diğer hayvansal ürünler sağlıklı bir biçimde kaynatılmalı ya da kontrollerden geçirilmelidir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Yüksek ateş'in yanı sıra bu hastalığın en büyük belirtisi, sık sık gerçekleşen üşüme şeklindeki titremeler'dir. Yüksek ateş, gece terlemeleriyle birlikte düşmeye başlar, gündüz vakti ise yeniden rahatsızlık vermeye başlar. Aşırı terleme ve halsizlik bir diğer belirtiler arasında yer alır. İştahsızlık hastalığın ilk döneminde en net görülen belirtilerden birisidir, bununla birlikte hasta normal bir insana nazaran, daha çabuk yorulur ve nefessiz kalır.
Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
En etkin ilaç grubu Tetrasiklinlerdir. Biraz sonra da bahsedeceğiz yan etkilerinden dolayı kısıtlamalar vardır. Yan etkilerinin çok fazla olmaması nedeniyle Doksisiklin tavsiye edilir. İlaç tedavisinde yeterli doz uygulandığında hastalığın iyileşme süresi zaman dilimi olarak daha aza indirgenecektir. Tetrasiklinler.
Yan etkisi diş lekeleri olduğu için hamilelere ve 8 yaş altı çocuklara tavsiye edilmez bunun dışında diğer hastalar için gönül rahatlığıyla uygulanabilir. Rifampin tek başına kullanılamaz ama doksisiklinle birlikte 15 mg ve günde tek doz olmakla birlikte 45 gün süre ile tavsiye edilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.