Entropion göz kapaklarının içe doğru dönmesi rahatsızlığına tıp dilinde verilen addır.  Genel olarak alt kapakta meydana gelen bu rahatsızlık nadir olarak üst kapakta görülür. Bu yüzden göz çevresine ve yüzeyine dokunan kirpikler bu bölgeye zarar verir ve enfeksiyon oluşmasına neden olur.  Müdahale edilmediği takdirde ilerleyen bu hastalık aşırı tahriş sonrası, görme kaybına kadar gider bu yüzden cerrahi müdahale ile tedavisi şarttır.

Hastalığın Sebepleri Nelerdir?

Entropion hastalığı doğuştan meydana gelebildiği gibi, daha sonra da ortaya çıkabilen bir hastalıktır... Doğuştan olmayan Entropion, genellikle ilerleyen yaşlarda göz çevresindeki dokuların güçsüzleşmesi nedeniyle meydana gelir.   Göz kapaklarında meydana gelen gerginliğin yok olması sonucunda bu tür durumlarda, gevşek bir ağ gibi göz kapakları içeri ya da dışarı doğru kolayca dönebilir ve zayıf bir şekilde hareket edebilir. Entropion, farklı durumlarda, örneğin; Göz dokusu zedelenmeleri veya göz hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkabilen bir hastalık türüdür. Özellikle belirtilmesi gereken "Trahom" enfeksiyonu dünya üzerinde görme kaybına ve bu hastalığa neden olan enfeksiyon türüdür. Göz kapaklarında meydana gelen rahatsızlıklar tedavi edilmediği zaman bu hastalığa doğru yön değiştirebilir ve göz kapaklarını zayıflaştırabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri diğer göz kusurları ve rahatsızlıkları ile karşılaştırıldığında benzerdir bu yüzden hassas bir organımız olan gözümüz ile ilgili en küçük sorunda ilk olarak uzman bir hekime başvurmanız önerilir. Gözde batma hissi ve aşırı ağrı, hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Batma hissi normal bir acıya göre çok daha fazla ve can yakan cinsten. Aşırı sulanma ve çapaklanma. Sık sık tekrarlayan görme bozukluğu ve bulanık görme de hastalığın diğer belirtileri arasında yer alıyor.

Nasıl Tedavi Edilir?

Entropion hastalığının net ve sonuca ulaştıran tedavisi cerrahi müdahalelerdir. İlaç tedavisi ek olarak destekleyici niteliktedir. Ameliyat sürecinde kontakt lens tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavinin amacı kornea'yı korumak ve kirpiklerin göze zarar vermesini engellemektir. Geçici bir yöntem olarak ise alt göz kapağının steril bir bant ile yanağa yapıştırılmasıdır.

Cerrahi müdahale detaylı bir süreç gerektirir. Bu yüzden işin uzmanı olan oküloplastik uzmanlar ameliyatlarda görev alır. Aşırı gözyaşı ve sulanma için ise göz damlaları ve spreyler az önce de belirttiğim gibi destekleyici rol oynamaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi