Burun tıkanıklığı bir çoğumuzun sorunudur. Burun tıkanıklığı, çarpma, kırılma vb. etkiler sonucunda oluşan şekil bozukluğu ve deviasyonun yanı sıra alerji, hava kirliliği, sigara gibi etkenlerle de olabilmektedir. Bu tıkanıklık bazen çok rahatsız edici boyutlara ulaşmaktadır.

Burunda 3 adet burun eti (konka) bulunmaktadır. Bunlar yan duvarlarda ve alt kısımdadır. Konkalar yapı itibariyle iç kısımda kemik iskelet, dış kısım ise süngerimsi yumuşak dokudan oluşmaktadır. Burun etleri zengin damarsal yapıya sahiptir. Bu zengin damarsal yapı sayesinde iyi kanlanmaya sahiptirler ve havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve filtre edilmesi gibi görevleri vardır.  Burun tıkanıklığında en çok karşılaşılan nedenlerden biride burun eti büyümesidir. Alt konka büyümesi ile burun tıkanıklığı ve nefes alamama sorunu başlarken, yan duvarlardaki konkaların büyümesi ile de sinüzit atakları baş göstermektedir. Burun tıkanıklığı ile beraber burun yoluyla içeri alınan hava direnci artar ve nefes ağız yoluyla alınmaya başlanır. Bu durum sebebiyle gece uyurken ağız açık uyunması, ağız kuruması, terleme, ağız kokusu gibi sorunlar oluşur. Bu sorunlar burun etinin büyüklüğüne bağlıdır.

Burun tıkanıklığı, burun eti büyümesinin yanı sıra alerji, gebelik gibi durumlarda da burun etinin şişmesiyle oluşabilmektedir.  Burun tıkanıklığından kurtulmak için buruna tuzlu çekme, nemli ortamda durma, yüze nemli havlu koymak, sıcak bir duş gibi yöntemler denenmektedir. Bu yöntemler geçici olarak rahatlama hissi verse de ilerleyen zamanlarda bu yöntemlerle de bir sonuç alınamayacaktır. Burun tıkanıklığı gibi durumlarda sebebi ve tedavisi için doktora danışılmalıdır.

Burun Tıkanıklığı İçin Evde Neler Yapılabilir?

1 - Bol Su Tüketmek

2 - Tuzlu Su

Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz eklenerek karıştırılır. Oluşan karışım burna çekilir.

3 - Yüze Havlu Koymak:

Nemli bir havlu yüze koyularak burun tıkanıklığının giderilmesi sağlanır.

4 - Su Buharı

Kaynamakta olan suya mentol vb eklenerek çıkan buhar buruna çekilir. Tıkanıklığın giderilmesi sağlanır.

Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

1 - Lazer :

Lazer ile büyüme yapan alt konkanın 1-2 mm genişliğinde ve 1-2mm derinliğinde diğer dokulara zarar vermeden küçültülme işlemidir.

2 - Argon Plazma Koagülasyon:

Elektrocerrahi bir yöntemdir. Burada yüksek frekanslı akım iyonize edilmiş argon gazı yoluyla

dokuya aktarılır. Büyüme yapan konkanın küçültülmesi sağlanır.

3 - Yakma Yöntemi:

Büyüme yapan konkalar radyofrekans yöntem ile yakılarak küçültülür.

4 - Sinir Kesilmesi:

Büyüyen burun eti (konka) kesilerek çıkarılmaktadır.

5 - Krioterapi (Dondurma Yöntemi)

6 - Mikrodebrider Kullanımı (Cerrahi Yöntem)

Burun eti büyümesinde kullanılan genel tedavi yöntemleri bunlardır. Ameliyatlar lokal yada genel anestezi kullanılarak yapılabilir.  Burun tıkanıklığı nefes alamamanın yanı sıra tüketilen gıdalarda vs de koku, tat alamama gibi sorunlara neden olur. Bu durum rahatsız edici bir boyutta günlük yaşantıda çoğu soruna yol açmaktadır. Burun tıkanıklığı sorunu görülmeye başlandığında bir doktor desteği ile hemen tedaviye başlanmalı oluşabilecek çoğu sorun önlenmelidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi