Kahvaltıların ilk akla gelen lezzeti; çay. Çay insanların kahvaltılarında aranan bir içecektir, çay olmadığında eksik birşeyler varmış gibi gelir bazı insanlara. O hâlde nedir hergün içtiğimiz çay, nasıl toplanır, hangi işlemlerden geçer ve önümüze gelir bir bakalım.
Çay en basit anlamıyla, işlenmiş yapraklarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla içecek elde edilen bir bitki türüdür olarak tanımlanıyor.
Çay çalısının bilimsel ismi Lat. Camellia sinensisdir.
Çay konusunu birkaç başlık altında inceleyeceğiz;
1. Çayın toplanması
2. Çayın işlenmesi
3. Çayın demlenmesi
1. Çay Nasıl Toplanır?
Çay toplama işi oldukça güç isteyen ve fiziksel kuvvet gerektiren bir iştir. Çay toplama için gerekli bir takım malzemeler; makas, ip, çay ğumisi, çay bezi, orak, tek teker el arabası, çift teker el arabası, kibrit veya çakmak.
2. Çayın İşlenmesi
Çayın işlenmesi birkaç aşamada olmaktadır. Bunlar; kurutma, fermantasyon, kurutma. Kurutma aşamasında çayın nem oranı düşürülür ve tel bir ağ üzerine asılır. Yaklaşık olarak yarım gün kurutma işlemi için gereklidir. Bir sonraki aşamada yuvarlama makineleri ile yapılır. Aşama sonunda yapraklar kıvrılmış bir hâl alır. Kullanılacak çay tipine göre farklı çay makineleri mevcuttur. Fermantasyon çayın tenekelere yerleştirme işlemidir. Fermantasyon önemli bir aşamadır çünkü çayın rengi ve tadı bu aşamada oluşur. Çay yaprağı yeşilden kahveye bu aşamada dönüşür. Kurutma; bu aşamada çay sıcak havadan geçirilir ve nem oranı düşer. Çay üretimi; çay parçacıkları farklı boyuttaki eleklerden geçirilerek sınıflandırma yapılmasıyla biter.
3. Çayın Demlenmesi
Çay makinesinde veya demlikte sıcak suya atılarak demlenir.
Çayın Faydaları Nelerdir?
Öncelikle çay kolestrolü ve kandaki LDL seviyesini düşürüyor. Kan basıncını düşürür. Ruhsal rahatlık verir. Kısırlığı önler. Diş çürümesini önler. Çay aynı zamanda damar sertliğini önlüyor, kan akışında etkili rol oynuyor.
Çayın Zararları Nelerdir?
Çay gerektiğinden fazla içildiğinde demir eksikliği yapıyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.