Çocuklarda görülen C vitamini eksikliğine Skorbüt hastalığı denilmektedir. Skorbüt bulgularının hemen hemen hepsi C vitami­ni eksikliğinde kollagen doku yapımının bozuk olması ile bağdaştırılabilir.

Ayrıca Tirozinden zengin bir diyetle beslenen Preterm bebeklerde görülen Tirozin metabolizması bozukluğu C vitamini desteği ve katkısıyla düzeltilebilir. C vitamini taze meyvelerde bol miktarda bu­lunmaktadır. Annede  herhangi bir eksiklik durumu yoksa doğacak çocuk ye­terli bir C vitamini deposu ile dünyaya gelir ve anne sütü ile beslenmede herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Süt ve meyvelerin pişirilmesi ya da en küçük ısıtılma işlemi C vitaminini yok etmektedir.

Skorbüt her yaşta meydana gelebilir fakat daha sık 6-12 ay arası sadece inek sütü ile beslenen çocuklarda görülmektedir. Ateşli hastalıklardan bazıları; İshal, yanık, travma, gereksinimi arttıran durumlardan bazılarıdır. Bulgu­lar 3-4 ay gibi bir süre C vitamininden yoksun bir diyetle beslenme sonucu ortaya çıkar.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

İlk belirtiler sindirim bo­zukluğu, anoreksi, solukluk gibi belli başlı bulgu­lardır. Zamanla bu bulgular daha belirgin bir hal almaktadır. Vücuttaki ağrı giderek şiddetlenir, yanı­na yaklaşıldığı zaman çocuk hareket ettirileceği düşüncesi ve korkusu ile ağlamaya başlar ve ağrının en az yaşandığı pozisyon olarak bilinen kurbağa pozisyonu biçiminde oturmaya çalışır. Bacaklarda ödem oluşabilir. Hastalık bazen kanamalar sayesinde kendini gösterir ve bu sayede ortaya çıkabilir. Diş etle­ri aşırı şekilde şişmeye başlar.

Skorbüt hastalığında şişlikler kostokondral bir­leşme yerinde sternal plağın sublüksasyonu so­nucu meydana gelmektedir. Deri ve mukozalarda kanamalar sıkça görülmektedir, ebeveynleri de en çok tedirgin eden bu kanamalardır. Sıklıkla orta derecede, bazı dönemlerde ise yük­sek ateş görülür. Yaraların kapanmasında gecikme görülür. Ağır skorbütte kaslar gevşek­tir ve zayıf bir hal alır. Halsizlik ve sürekli sızlanmalar rahatsızlığın gözle görülebilir belirtileri arasında yer alır. .

Hastalıktan Korunmak İçin:

Süt çocuklarında günde 30 mg, daha büyük­lerde ise günde 60 mg askorbik asit alımı Skorbüt tedavisi ve hastalıktan korunmak adına önem arz etmektedir.  C vitamini yüksek dozda alınmalıdır ilaçlar sayesinde ya da bol meyve tüketimi bunun için uygundur. Parçalama ve öğütme yaşına ulaşmamışsa buna uygun eritme tarzı ilaçlar doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde meyve tüketimini de ebeveynler yardımı ile küçük parçalar halinde çocuğa sunmak da sizlerin görevidir.

Hastalığın Tedavisi Nasıldır?

100-200 mg Askorbik asidin oral yolla hastaya verilmesi iyileşme sürecini hızlı bir şekilde başlatacaktır. 10-15 gün içinde oral olarak uygulanan 1-5 gr' lık dozlar hasta için yeterli olacaktır. Kısa süre içerisinde içinde ağrılar hafiflemeye ve yok olmaya başlar. Radyolojik düzelme uzun zaman alır fakat iyileşme tam anlamıyla gerçekleşir. Kemiklerde gerileme ya da zayıflama yoktur. Doktor kontrolündeki bu tedavilerin yanı sıra bol bol C vitamini tüketimi de evlerinizde gerçekleştirebileceğiniz tedavi yöntemlerinden en uygunudur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi