Dondurma ve dondurulmuş yoğurt hakkındaki tartışmalar çığ gibi büyüyor! Dondurma üreticileri, gururla dondurmanın her zaman bir numaralı tatlı seçeneği olacağını iddia ederken, dondurulmuş yoğurt üreticileri tatlı isteğinizi gidermek için dondurulmuş yoğurdun daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Peki gerçek ne?

Bugünlerde pek çok dondurma sever kilo almak istemedikleri için, dondurmaya olan sadakatlerini bırakıp, dondurulmuş yoğurt tüketmeye başladı. Pek çok kişi dondurulmuş yoğurdun, dondurmaya kıyasla daha sağlıklı bir seçim olduğuna inanıyor.  Bugün dondurulmuş yoğurt, çeşitli aromalar ve üzerine konan malzemeler ile dondurma kadar lezzetli bir tatlı kabul ediliyor. Bu sadece lezzetli tatlı seçeneklerinizi arttırmakla kalmayıp aynı zamanda kilosuna dikkat edenler için de mükemmel bir seçenek oluşturuyor.

Kuzey Amerika Pazar Araştırma Şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2011 yılında tüm restoran siparişlerinin % 3. 4'ünü dondurma oluştururken, % 0, 4'ünü dondurulmuş yoğurt oluşturmaktadır. Dondurulmuş yoğurttaki sağlık faktörü onun dünya çapında popülerliğini yükseltiyor. Ancak, gerçek ne? Dondurulmuş yoğurt gerçekten sağlıklı, tatlı bir seçenek midir? Bu yazıda bu donmuş zevk ile ilgili tüm sorularınıza cevap verecek, ayrıca yoğurt ve dondurma arasındaki savaşı kimin kazanacağını söyleyeceğiz.

Sonuç olarak; dondurulmuş yoğurt, dondurmaya göre kısmen daha sağlıklı olmasına rağmen normal yoğurttan daha sağlıksızdır.

Dondurma ve dondurulmuş yoğurt besin değeri ve kalori açısından hemen hemen aynıdır. İkisi de besleyici değildir ancak her ikisi de çok lezzetlidir. Eğer dondurulmuş yoğurdun çok sağlıklı olduğunu ve normal yoğurdun, dondurulmuş versiyonu olduğunu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Dondurulmuş yoğurt, dondurma için sağlıklı bir alternatif değildir. Kek, kurabiye, şekerleme, çikolata, çikolata sosu, şekerli şurup gibi kalorili eklemeler toplam kalori alımını iki katına çıkarır. Ilımlı miktarlarda dondurulmuş yoğurt tüketebilirsiniz ancak aşırıya kaçmamalısınız. Pek çok kişi de probiyotik içeriğinden dolayı yoğurdu tercih etmektedir. Normal yoğurt bu açıdan daha sağlıklıdır.

Şeker:

Dondurmada bulunan şeker miktarı bir markadan diğerine değişir. Bununla birlikte bir kap dondurma yaklaşık 30-50 gram şeker içerecektir. Sadece doğal olarak sütte bulunan kadar şeker içeren ( laktoz, 13 g) şekersiz dondurmalar da vardır. Bazılarında yapay tatlandırıcılar bulunur. Ancak bu şekersiz dondurmalar şeker içeriği olmaması nedeniyle oluşan lezzet eksikliğini yapay tatlandırıcılar ve katkı maddeleri ile gidermeye çalışacaktır.

Dondurulmuş yoğurt daha az yağ içeriği içerdiğinden, üreticiler kendi lezzet ve dokusunu geliştirmek için ekstra şeker eklemeye başlamıştır. Miktarı yine markadan markaya ve aromadan aromaya değişken, bir kap dondurulmuş yoğurtta yaklaşık 14-20 gram şeker bulunur. Ancak bazı markalar bir çok dondurmaya eşdeğer yaklaşık 30-40 gram şeker içerir. Genellikle etiketler yanıltıcıdır ve şekeri fruktoz, dekstroz, maltodekstrin gibi kimyasal isimleriyle belirtirler.

Yağ:

Süper market rafları normal, yarım yağlı, az yağlı, az karbonhidratlı ve şekersiz gibi çeşit çeşit dondurmalar ile doludur. Normal dondurma en az %10 süt yağı içerirken yağı azaltılmış dondurmalar bunun %25 daha azı yağ içerir. Bugünlerde yağsız dondurma olarak bilinen %0. 5'den az yağ içeren dondurma çeşitlerini bulmak bile mümkün. Ancak bunlara kanmamak gerekir çünkü üreticiler yağı azalttıklarında genellikle bu eksikliği karbonhidrat ekleyerek giderirler. Öte yandan dondurulmuş yoğurt sadece % 0-4 yağ içeriği içerir. Düşük yağlı dondurulmuş yoğurt yaklaşık %1-2 yağ içerir.

Kalori:

 

Porsiyon başına 150'den 400'e kadar değişen çeşitli dondurmalar vardır. Düşük yağlı dondurmalar ise porsiyon başına sadece 90-120 kalori içerir. Bir porsiyon dondurulmuş yoğurt üzerindeki süslemeler ile değişmekle birlikte yaklaşık 250-350 kaloridir. Yağsız dondurulmuş yoğurt 90-100 kalori içerir.

Probiyotik İçerik:

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus salivarius subsp. thermophilus yoğurtta bulunan iyi bakterilerdir. Bu bakteriler sütteki laktozu, laktik asite çevirir. Bu bakteriler ayrıca uygun sindirime yardımcı olur, bağışıklığı arttırır, sindirim sistemi hastalıkları ile mücadele eder ve başka bir çok sağlık faydaları vardır. Dondurulmuş yoğurt bu önemli probiyotik içeriğe sahip iken dondurmalarda bu probiyotik içerik eksiktir. Yoğurt kültürlerinin sağlığa yararları hakkında hiç bir şüphe yoktur. Ancak dondurulmuş yoğurttaki probiyotik bakteri miktarı 10 milyon kadarken normal yoğurtta 100 milyon kadardır. Bu nedenle dondurulmuş yoğurt probiyotik açıdan çok iyi bir kaynak değildir. Canlı kültürlerin miktarı da markadan markaya değişir. Dahası çeşitli dondurulmuş yoğurt üreticileri, dondurulmuş yoğurt işlenmesi esnasında onu ısıya maruz bırakır. Bu ısı işlemi tüm olası iyi bakterileri ve probiyotik içeriği öldürür. Bu nedenle probiyotik içeriğini ve yapım özelliklerini ürün etiketinden kontrol etmeniz gereklidir.

Laktoz İntoleransı:

Laktoz intoleransı olan kişiler süt, dondurma gibi süt ürünlerini sindiremez. Bunun nedeni sütte bulunan laktozu sindirecek laktaz enziminin onların bağırsaklarında yeterince olmamasıdır. Bu hazımsızlık ve diğer rahatsız edici belirtilere neden olabilir. Ancak dondurulmuş yoğurt laktoz intoleransı olan kişilerin sindirebildiği bir üründür. Yoğurtta bulunan canlı kültürler sütteki laktozun sindirimini sağlar böylece laktoz intoleransı olan kişiler yoğurdu kolayca sindirebilir.

Sağlıklı Alternatifler:

-Karpuz ya da çilek aromalı dondurma ya da dondurulmuş yoğurt seçin. Karpuz ve çileğin su içeriği yüksek olduğu için, kalorileri biraz daha düşüktür.

-Daha az yağ ve daha fazla hava içerdiğinden, yumuşak kıvamlı dondurma çeşitlerini tercih edin. Bu her topta normalde alacağınızdan bir miktar daha az kalori almanız demektir.

-Toplam kalori alımını sınırlandıracak ve aynı zamanda daha uzun süre tok tutacak taze veya dondurulmuş meyveler, fındık veya şekersiz tahıl gibi sağlıklı süslemeler seçin.

-Küçük servis tabakları kullanarak fazla tüketimin önüne geçebilirsiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi