E-ticaret, en basit anlatımıyla elektronik ticaret yaparak para kazanmaya yarayan sistemin adıdır. E-ticaret kavramı 1990'lı yılların sonlarına doğru kullanılmaya başlamıştır. Amazon ve Yahoo gibi şirketlerin e-ticaretteki başarıları diğer girişimcileri de bu alanda cesaretlendirmiştir. Dolayısıyla daha çok girişimci bu sektöre girmiştir. Böylelikle hızlı bir ivme yakalayarak değerlenen e-ticaret sektörü önemli bir kazanç kapısı haline gelmiştir. Ülkemizde de 1998 yılından sonra büyük mağazaların öncülüğünde e-ticaret uygulanmaya başlamıştır.

E-ticaret sistemi, B2B ve B2C olarak ikiye ayrılmaktadır;

B2B ( Business to Business): Şirketlerin kendi arasında yaptığı e-ticarete verilen isimdir. Bu sistemde amaç, satıcı ve tedarikçi şirket arasındaki alışverişin internet üzerinden kısa sürede yapılmasıdır. Bu çerçevede şirketlerin tedarikçi şirketlere sipariş vermesi ve faturaları ödemesi burada gerçekleştirilmektedir. Örneğin; Konya'da bulunan bir firmanın İstanbul'daki tedarikçi bir firmaya elektronik ortamda sipariş vermesi, üretici bir firmanın bayilerine web sitesi üzerinden bayi giriş ekranı oluşturması B2B sistemine dahildir.

B2C (Business to Consumer): Üretici ile tüketici arasındaki e-ticaret de B2C olarak adlandırılır. Bu sistemde fiyatlar nettir. Dolayısıyla tüketici ürünü alırken ne kadar bir ücret ödeyeceğini bilerek alışveriş yapar.

B2C kendi içerisinde ikiye ayrılır. Birincisi; sanal mağazacılık hizmetleridir. Burada üretici ve tüketici doğrudan bir etkileşim içindedir. İkincisi ise; üretici ve tüketici arasında bir aracı vardır. Burada aracı, üreticiden aldığı malı kendi de belli bir miktar kar marjı ekleyerek tüketiciye ulaştırır.

E-ticaret yapmak için öncelikle hangi sistemin kendinize uygun olduğunu belirlemek çok önemlidir. Bu sistem belirlendikten sonra da ticaretini yapacağınız ürünün arz-talep dengesi iyi araştırılmalı, rakip firmalar incelenmelidir. Bununla beraber e-ticaret yapmak istediğiniz web sitenizin yani sanal mağazanızın görselliğini ve güvenliğini de sağlamanız büyük önem taşımaktadır. Çünkü e-ticarette web siteleri sizin internetteki satış dükkanınızdır. Normalde dükkanınızın vitrinini müşterinin dikkatini çekmek için nasıl düzenlerseniz web site görselliği de aynı nedenden önemlidir. Ayrıca dükkanınızda müşterilerinizin ve ürünlerinizin güvenliği için alarm sistemini nasıl kullanıyorsanız web sitenizde de bu güvenlik için SSL sertifikası almalısınız ki müşterileriniz güvenli alışveriş yapabilsinler. E-ticaretteki önemli bir nokta da organik aramalarda üst sıralarda çıkmaktır. Bunun için ise bilinenin aksine adwords değil SEO desteği alınmalıdır. SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir ve arama motorlarında üst sıralarda çıkmaya yardımcı olan sistemin adıdır. SEO'nun başarılı olabilmesi için hizmet verdiğiniz sektör, bu sektör için en çok aranan ve kullanılan kelimelerin yanı sıra web sitenizin alt yapısının da SEO için uyumlu olması büyük önem taşımaktadır.

E-ticaret sektörünün gelişmesiyle birlikte özel e-ticaret çözümleri sunan bilgisayar yazılım firmaları da bu sektöre önem vermeye başladılar. Bu firmalara Tacirnet, Kobimaster ve Bilginet örnek gösterilebilir.

Son olarak e-ticaret yapmak isteyenler, herhangi bir yazlım firmasıyla anlaşmadan önce fiyattan ziyade paket içeriklerini karşılaştırmalı, firmaların hizmet anlayışı, beklentilere cevap verme noktasındaki çözüm yetenekleri ve e-ticaret ve SEO için uygun alt yapının belirlenmesi için referanslarıyla görüşmelidirler. Çünkü altyapıdaki herhangi bir eksik hem bankalardan sanal pos almanızı engelleyecektir hem de müşteri kaybına neden olacaktır. Dolayısıyla beklentileriniz boşa çıkmaması için e-ticaret konusu detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi