Özellikle grip, soğuk algınlığı ve semptomlarında kullanılan diğer adıyla kirpi otu olarak da bilinen ekinezya, Kuzey Amerikanın yerlileri olarak bilinen kızıldereliler tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Daha çok soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, ağrılı hastalıklar ve yılan sokmalarına karşı kullanılmış olduğu bilinmektedir. Geleneksel tıpta zor kapanan yaralara ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır.
1930 lu yıllarda şarbon hastalığının tedavisinde ve ağrı kesici olarak kullanılan bu bitki İsviçreli bilim adamlarının keşfi sayesinde soğuk algınlığının tedavisinde kullanılmak üzere modern tıbbın hizmetine girmiştir. . Kırmızı ayçiçeği, Brauneria Angustifolia, Brauneria Pallida, Tarak Otu, Hint Başı, Kirpi Otu, Erguvani Kirpi Başı, Eflatun Koza Çiçeği, Samson kökü olarak da bilinmektedir.
Ekinezya Faydaları
- Soğuk algınlığı, grip, nezle, solunum yolu hastalıkları (boğaz ağrısı, iltihabı, kuru öksürük vb. ) için çok faydalıdır. ABD’deki Connecticut Üniversitesi Eczacılık Fakültesince yapılan bir araştırmaya göre soğuk algınlığı ve nezleye yakalanma riskini (%58) oranına düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca baş ağrısında da etkilidir. C vitamini ile kullanıldığında etkisi %80'lere varmaktadır.
-Ekinezya kullanımı ile birlikte interferon üretimi artar ve bağışıklık sistemi güçlenir. Buda hastalıklara yakalanma riskini azaltır. İnterferon vücut hücrelerideki bakteri ve virüslere karşı etki gösteren bir proteindir.
- Deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu hastalıklara sivilceler, egzama, sedef, kapanmayan yaralar örnek verilebilir.
Ekinezyanın Yan Etkileri- Ekinezya Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?
- Bağışıklık sistemi hastalığı olanlar kullanmamalıdırlar.
-Karaciğere zarar veren ilaçlarla kullanımamalıdır.
- Amiodarone içeren, kalp aritmisi için kullanılan ilaçlarla kullanılmamalıdır.
- Multiple skleroz, lupus, romatoid artirit ve tüberküloz gibi sağlık sorunları olanlar hekim onayı olmadan kulanmamalıdır.
- Antideresanlarla birlikte kullanılmamalıdır. Bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında etkileşim gösterdiğinden bu konuda dikkatli davranmanız sizin için yararlı olacaktır.
- Papatyaya alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
- Multiple skleroz, lupus, romatoid artirit ve tüberküloz gibi hastalıkları bulunanlar kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.
- Çoğu bitkisel ürünlerde olduğu gibi ekinezya ürünlerini ve ekinezya içeren çayları hamilelerin kullanması tavsiye edilmemektedir.
Ekinezya Nasıl Kullanılmalıdır?
-En fazla 2-3 hafta kullanıp ara verilmesi tavsiye edilir. Çay olarak günde 1-3 poşet çay kullanılması ihtiyacınızı karşılamaya yeterli olacaktır.
Ekinezya tablet ve şurup olarak da kullanılmakta ancak şurubunun daha etkili olduğu bilinmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.