Özellikle grip, soğuk algınlığı ve benzeri semptomlarda kullanılan ekinezya, diğer adıyla kirpi otu, Kuzey Amerika yerlileri olan Kızılderililer tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Daha çok soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, ağrılı hastalıklar ve yılan sokmalarına karşı kullanıldığı bilinmektedir. Geleneksel tıpta ise zor kapanan yaralara ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır.

1930'lu yıllarda şarbon hastalığının tedavisinde ve ağrı kesici olarak kullanılan bu bitki, İsviçreli bilim insanlarının keşfi sayesinde soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmak üzere modern tıbbın hizmetine girmiştir. Ekinezya, kırmızı ayçiçeği, Brauneria Angustifolia, Brauneria Pallida, Tarak Otu, Hint Başı, Erguvani Kirpi Başı, Eflatun Koza Çiçeği ve Samson kökü gibi farklı isimlerle de bilinir.

Ekinezyanın Faydaları

Soğuk algınlığı, grip, nezle ve solunum yolu hastalıklarına (boğaz ağrısı, iltihap, kuru öksürük vb.) karşı oldukça etkilidir. Connecticut Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, ekinezya soğuk algınlığı ve nezleye yakalanma riskini %58 oranında azaltmaktadır. Ayrıca baş ağrısında da etkilidir ve C vitamini ile birlikte kullanıldığında etkisi %80'e kadar çıkmaktadır.
Ekinezya kullanımı interferon üretimini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. İnterferon, vücut hücrelerindeki bakteri ve virüslere karşı etki gösteren bir proteindir, bu da hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu hastalıklara sivilceler, egzama, sedef ve kapanmayan yaralar örnek verilebilir.

Ekinezyanın Yan Etkileri ve Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

Bağışıklık sistemi hastalığı olanlar ekinezya kullanmamalıdır.
Karaciğere zarar veren ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Amiodarone içeren, kalp aritmisi için kullanılan ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Multiple skleroz, lupus, romatoid artrit ve tüberküloz gibi sağlık sorunları olanlar, hekime danışmadan kullanmamalıdır.
Antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Papatya alerjisi olanlar ekinezya kullanmamalıdır.
Hamilelerin ekinezya ve ekinezya içeren ürünleri kullanması tavsiye edilmemektedir.

Ekinezya Nasıl Kullanılmalıdır?

En fazla 2-3 hafta kullanıldıktan sonra ara verilmesi tavsiye edilir. Çay olarak günde 1-3 poşet kullanılması yeterli olacaktır.
Ekinezya tablet ve şurup olarak da kullanılabilir, ancak şurubunun daha etkili olduğu bilinmektedir.
Ekinezya, doğru kullanıldığında birçok fayda sağlayan değerli bir bitkidir. Ancak yan etkileri ve kullanım önerilerine dikkat edilmelidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi