Emziren Anneler Ne Yemeliler?

Emzirme döneminde normal zamanlarınızdan daha değişik ya da daha özel beslenmek zorunda değilsiniz. Yine de, sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışmalısınız, örneğin; Ekmek, pirinç gibi nişastalı yiyecekler tüketin. Daha lifli oldukları için tam tahıllı olanları tercih edin.

• Olabildiğince çok meyve ve sebze yiyin.  Biraz protein almaya özen gösterin; yağsız et, yumurta ve bakliyat gibi protein kaynaklarından faydalanın. Haftada en az iki kez balık tüketmeye çalışın, özellikle de somon gibi yağlı balıkları tercih edin.  Az yağlı süt ürünleri tüketin, yoğurt ya da bir bardak süt.

Emziren Anneler Ne Yememeliler?

Emzirme döneminde, normalde yediğiniz neredeyse her şeyi aşırıya kaçmadan yiyebilirsiniz. Yine de bazen yedikleriniz ve içtiklerinizden küçük miktarlar sütünüze geçebilir ve bu bebeğinizi etkileyebilir. Bazı bebekler özellikle inek sütünde bulunan bir proteinden etkileniyor, bu protein şöyle belirtilere sebep olabilir:

• *Karında şişlik

• *Deride kaşıntı ve kızarıklık

*• Şişmiş gözler, yüz ve dudaklar

• *Hırıltılı nefes, ya da öksürme

•* İshal

• *Kabızlık

• *Kusma ya da reflü

• *İştahta zayıflık

• *Egzama

*• Kakada değişiklik

*• İyi gelişememe

Süt ürünlerinin bebeğinizi etkilediğini düşünüyorsanız, aile hekiminize başvurun ve süt ürünlerini diyetinizden bir haftalığına çıkararak bir fark olup olmadığına bakın. Bebeğinizde inek sütüne karşı alerji olsa bile, beslenme uzmanları size süt ürünlerini diyetinizden tamamen çıkarmak konusunda tavsiye verebilir. Ayrıca kalsiyum ve D vitamini takviyesi almanız gerekebilir.

Emzirirken gaz sancısına sebep olabilecek belirli yiyecekler olduğunu gösteren bir çalışma olmamakla birlikte, gaz sancısı birçok sebeple ortaya çıkabilir. Emzirirken bebeğin doğru tutulmaması, ya da bebeğin sütü iştahla içerek çok fazla hava yutması gaz sancısına sebep olabiliyor. Bazı annelerin emzirirken fıstık yemekle ilgili endişeleri olabiliyor, ama fıstık yiyen annelerin bebeklerininde fıstık alerjisi olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteren gerçek bir araştırma ya da kanıt yok. Eğer sizin kendinizde fıstığa karşı alerji yoksa, dengeli beslenmenin bir parçası olarak rahatlıkla yiyebilirsiniz.

Emzirme Döneminde Daha Fazla Su İçmeli Miyim?

Emzirme döneminde sadece susuzluğunuzu gidermeye yetecek kadar su içmeniz yeterlidir. Çok fazla su içmeniz, ya da çok fazla susamanız, süt miktarınızı etkilemez. Vücudunuz süt stoklarını ayarlamak konusunda oldukça iyi çalışır.

Yine de, bebeğinizi emzirirken vücudunuzun kendinizi susamış hissetmenize neden olan oksitosin hormonu salgıladığı aklınızda bulunsun. Emzirirken etrafınızda içecek bir şeyler bulundurmaya özen gösterin.

Vücudunuza yeteri miktarda sıvı alıp almadığınız konusunda endişeleriniz varsa, idrarınızın rengini kontrol edin. Eğer şeffafa yakın bir renkse, fazlaca sıvı alıyorsunuz demektir. Ama idrarın rengi koyu sarı ve kokusu da güçlüyse, ya da kendinizi aşırı yorgun ya da bayılmak üzere gibi hissediyorsanız, susuz kalmış olabilirsiniz. Bu durumda daha fazla su içmelisiniz.

Emzirme Döneminde Ekstra Kalori Almalı Mıyım?

Yeni bir anne olarak ihtiyacınızdan fazla kalori almanıza gerek yok, çünkü vücudunuz süt üretmek konusunda yeterince verimli. İştahınıza göre hareket edin, ve acıktıkça yiyin. Vücudunuz hamilelik boyunca yağ depolamış olabilir, emzirme döneminde depolanan bu yağları kullanabilirsiniz.

Ne kadar yemeniz gerektiği, hamilelik öncesi kilonuza, hamilelik döneminde kaç kilo aldığınıza ve ne kadar hareketli bir insan olduğunuza bağlıdır.

Yine de, unutmamamız gerekir ki, emzirme dönemindeki annelerin iştahları genellikle açıktır. Eğer yemek yemek istemiyor gibi hissediyorsanız, bu ekstra duygusal desteğe ihtiyacınız olduğunuzun bir göstergesi olabilir. Hamilelik sonrası depresyona yakalanan kadınlar çoğu zaman iştahlarını kaybederler. Yemek yemekte zorlanıyorsanız, aile doktorunuza başvurunuz.

Emzirme Döneminde Kilo Verebilir Miyim?

Evet. Hamileliğiniz sırasında fazladan kilo almış olabilirsiniz, emzirirken bu kiloları vermeniz normaldir. Haftada 500 gramla 1 kilo arasında kilo vermeniz, sütünüzün miktarını ya da kalitesini etkilemez. Yeni doğmuş bir bebeğe sahip olmak çok fazla enerji gerektirir, ve doğumdan hemen sonra kilo vermeye çalışmak iyileşmenizi geciktirebilir ve normalden daha fazla yorgun hissetmenize sebep olabilir. Bu yüzden kilo vermeye başlamadan önce doktor kontrolünüzü beklemeniz daha iyi olacaktır.

Sağlıklı beslenmek ve hafif hafif egzersiz yapmak vücudunuzun şekle girmesine yardımcı olur. Emzirirken böyle yapmak, katı - düşük kalorili diyet programlarına uymaya çalışmaktan daha iyidir. İsterseniz doğumdan 6 ila 8 hafta sonra egzersizlerinizi arttırabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Çay-Kahve İçebilir Miyim?

Emzirirken çok fazla kafein almaktan kaçınınız. Emziren anneler için güvenli miktar tam olarak bilinmemekle birlikte, ABD'’deki emziren annelere önerilen miktar günlük 200 miligramdan fazla almamaları yönünde. 200 mg kafein iki fincan çay, ya da iki fincan hazır kahve, ya da bir fincan filtre kahveye denk geliyor.

Önerilen miktardan fazla kafein almak bebeğinize zarar vermez. Yine de bebeğiniz huzursuz ve rahatsız görünüyorsa ya da uyumakta güçlük çekiyorsa, kafeini azaltmayı hatta tamamen kesmeyi deneyin. Bu şekilde bir fark sağlayabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Alkol Tüketebilir Miyim?

Ara sıra içilen içkinin, bebeğinize zarar verdiği söylenemez. Yine de emziren annelerin haftada bir- iki defa, bir-iki üniteden fazla alkol tüketmemesi en güvenlisidir.  Alkol, anne sütüyle bebeğinize geçer. Günde iki üniteden fazla alkol almak sütünüzü azaltabilir, hatta bebeğinizin gelişimini etkileyebilir.

Kabaca ölçü vermek gerekirse;

• *Küçük kadeh şarap iki ünite eder.

• *Sert bir bira üç ünite eder.

• *Bir şişe meyveli alkollü içecek bir ya da iki ünite eder.

Bu ölçü ayrıca içkinin yoğunluğuna da bağlıdır, şişenin üzerindeki alkol oranına bakarak kontrol edebilirsiniz. Alkol yüzdesi yükseldikçe içkinin yoğunluğu yükselir.

Alkol kanınıza ne kadar hızlı karışırsa, sütünüze de o hızla geçer. Bu ayrıca sizin kaç kilo olduğunuza ve açlık durumunuza da bağlıdır. Kanınızdaki alkol miktarı, genellikle alkol aldıktan otuz dakika ile doksan dakika arasında zirveye ulaşır. Bir ünite alkolün vücudunuzdan çıkması için en az bir-iki saat geçmesi gerekir. Yani eğer emzirme döneminizde alkollü bir içecek içmek istiyorsanız, alkol almadan önce bebeğinizi besleyin. Aradan iki-üç saat geçtikten sonra yeniden besleyebilirsiniz. Bu zaman aralığında da kanınızdaki alkol oranı bebeğinizi etkilemeyecek kadar düşmüş olur. Ama bebeğiniz yeni doğmuş bir bebekse, iki üç saatten daha sık aralıklarla beslenmek isteyecektir. Bu yüzden ilk zamanlarda alkollü içecekler yerine alkolsüz içeceklerle idare etmeniz en iyisi olacaktır

Emzirme Döneminde Vitamin Takviyesi Almalı Mıyım?

Emzirme döneminde D vitamini almak çok önemlidir. Çünkü D vitamini, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı şekilde büyümesine yardım eder. Anne sütüyle beslenen bebekler D vitaminini anne sütünden alırlar, bu yüzden beslenme düzeninizde D vitaminini eksik etmemelisiniz. D vitamini, derimiz güneş ışığı aldığında da vücudumuz tarafından kendiliğinden üretilir.

Dışarıda çok fazla zaman harcamıyorsanız ya da koyu esmer bir tene sahip değilseniz, D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz. Bu durumda içinde 10 mgc D vitamini bulunan emziren anneler için üretilmiş takviye vitaminlerden alabilirsiniz, ya da hamilelik döneminizde D vitamini takviyesi alıyorsanız buna devam edebilirsiniz.

Emzirme Döneminde Bitkisel Karışımlar Tüketebilir Miyim?

Emzirirken bitki çaylarının çoğunu içebilirsiniz. Süpermarketten temin edebileceğiniz, yemeklerlede de kullanabildiğiniz malzemeler içeren bitki çaylarını, aşırıya kaçmadan içebilirsiniz. Örneğin; rezene, nane, papatya içeren çayları içmek güvenlidir.

Ama bitkisel ilaçlar çok farklı bir konu. Emzirirken bitkisel ilaçlar içmemelisiniz; çünkü bitkisel ilaçların anne sütüne etkileri bilinmemektedir.

Copyright © 2014 Merve Turan

This article may not be reprinted without the translator’s written permission.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi