Kar, kış ve buz denince akla gelen ilk isimlerden olan Eskimolar, değişik yaşam stilleri nedeniyle günümüzde adeta efsane olmayı başarmışlardır. Özellikle yaşadıkları buzdan evlerle bütünleşmiş ve o buzdan evler Eskimoların simgesi olmuştur. Peki bu Eskimolar kimdir?
Buzullarda yaşayan Eskimo kavmi, Grönland, Labrador ve Bering Denizi dolaylarında yaşayan bir insanlık kavmidir. Yaşam alanlarına bakıldığında, bu kavim kendilerine kuzeyi seçmiş de denilebilmektedir. Bu kavmin, buraya nereden geldikleri tam olarak bilinmezliğini korurken, bu konuda ortaya atılmış olan çok çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bu görüşlerden bazıları, Eskimoların Kızılderilerle akrabalık bağı bulunduğu ve kavmin kuzeye Asya'dan geldiği yönündedir. Fakat bu görüşler daha kanıtlanamamıştır. Bu konuda uzman olan Etnoloji biliminin önde gelenleri ise, Eskimo kavmini Kuzey Kavimleri arasında kabul etmiş durumdadırlar. Eskimo ismini ise kavme, Kızılderililer vermiştir. Bu kelimenin anlamı ise, çiğ et yiyenler anlamındadır.
Daha çok Grönland ve Labrador dolaylarında yaşayan Eskimoların, çok ilginç özellikleri bulunmaktadır. Bu kavmin çoğunda beyaz kan oldukça fazladır. Kavmin insanlarının yüz hatları incelendiğinde ise, ortaya Moğolları andıran görüntüler çıkmaktadır. Fakat bu kavmin Moğollarla bir ilişkisi belirlenememiştir. Yine Eskimoların ayakları küçük, boyları kısa ve burunları dardır. Hiç şüphesiz ki bu fiziksel özellikler, yaşanan fiziksel ortamın şartları için uygun nitelikler taşımaktadır.
Dünyanın en kuzeyinde yaşayan Eskimo kavminin yaşam şartları, pek çok ilkellikler göstermektedir. Eskimolar avladıkları avları tüketerek yaşamlarına devam eder ve Eskimoların hayatları sürekli av aramayla geçer. Avlanan hayvanlar ise çiğ olarak tüketilmektedir. Aynı zamanda avlanan hayvanların derisinden de faydalanılır. Bu derilerden yapılan basit giysiler, kuzeyin dondurucu soğuğundan korunabilmek için giyilmektedir. Eskimoların en başlıca besinleri arasında balıklar ve fok etleri yer almaktadır. Fok balığı, Eskimolar için oldukça değerli bir hayvandır. Çünkü bu balıkların hem etinden, hem derisinden hem de yağından faydalanılmaktadır. Yağdan, hem ısınma hem de aydınlanma amaçlarıyla faydalanılmaktadır. Eskimolar vücutları için gerekli olan vitamini sadece çiğ et ve balıklardan karşılarlar.
Kış aylarında Eskimolar, ava komatik adı verilen köpeklerin çektikleri kızaklar sayesinde ava çıkmaktadırlar. Çıkılan avın uzun sürme olayında ise, hemen kardan kulübe yapılarak oraya yerleşilir. İlkbahar ve yaz aylarında ise, kışa stoklanmak üzere bolca balık ve hayvan avlamaktadırlar. Eskimolar aynı zamanda göçebe hayatı da sürmektedir. Çünkü yaz aylarında nehir ve deniz kıyılarına göç edilir. Buradaki evleri ise, hayvan derilerden yapılmış çadırlardır.
Eskimo kavminin konuştuğu dile bakılacak olunursa eğer, Eskimoların dili Eskimo-Aleut dil topluluğunun bir kolunu oluşturmaktadır. Bu dilde genizden konuşulmaktadır ve dilde yaklaşık olarak 10. 000 kelime mevcuttur. Eski çağlarda yazı olarak sadece resim çizilirken, 20. Yüzyılda yazı şekli değişmiştir.
Eskimo kavminde din inanışları incelendiğinde ise, Eskimolar tabiat kuvvetlerini yöneten ruhlara taparlardı. Fakat son yıllarda buraya yapılan keşif gezileri, Eskimoların inanışlarında ve hayatlarında birçok değişikliğe imza atmıştır. Son yıllarda Eskimolar Hıristiyanlığı benimsemeye başlamıştır. Medeniyetten uzak Eskimo kabileleri ise, angagkok adı verilen şamanların etkisi altındadır. Etkisi altında bulundukları angagkoklar büyücülük, doktorluk ve bunlara benzeyen işleri yaparlar.
Eskimolar, beyazlardan çok şey öğrenmişlerdir. Tokalaşma bunlardan biridir. Kavim tokalaşmayı o kadar benimsemiştir ki, tokalaşma uzun sürecek bir dostluğun başlangıcı sayılmaktadır. Asıl olarak ise Eskimoların selamlaşma stilleri oldukça değişiktir. Bu kavim birbirleriyle, burunlarını birbirlerine sürterek selamlaşırlar. Yaşlılar ve çocukların bakımına oldukça dikkat edilir. Yaşanılan kasabadaki ev sayısı 200'ü geçmemektedir. Kavga ve savaş gibi kavramlar bu kavimde bilinmemektedir. Aynı zamanda bu kavim, müziğe oldukça meraklıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.