Türkiye'nin dünya üzerinde sahip olduğu matematik konum, ülkeye birçok avantaj katmıştır. Hiç şüphesiz bu avantajların içerisinde yer alan tarımsal ürün çeşitliliği, ülkenin önemini çok fazla artırmaktadır. Bu noktada Türkiye, birçok tarım ürününü dünyada en fazla yetiştiren ülke konumunda yer alır. Bu tarım ürünlerine verilebilecek en iyi örnek ise, fındıktır.
Türkiye'de fındık özellikle Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Ordu ili bu konumda başı çekmektedir. Öyle ki, dünyanın %60'lık fındık ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Toprağın nemli olması ve iklim şartları, bunda en önemli etken konumundadır.
Fındık meyvesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, dikilen fındık ağaçlarının çeşitliliğidir. Genellikle fındıkta görüntü aynıdır ama lezzette farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, fındığın çeşitlerinden kaynaklanır. Fındık, küçük bir ağaç veya çalının bir araya toplanması şeklindedir ve bu küçük ağaç kümelerine ocak adı verilmektedir. Sonradan fındığa dönüşecek olan çiçekler İlkbahar mevsiminde açar ve bu çiçekler oldukça küçüktür. Fındık, çotanak adı verilen bir koza içerisinde yetişmektedir. Fındık ocakları, oldukça bakım isteyen bir yapıdadır. Uzayan dallar ve ağaçlar budanır ve fındık bahçesi yılda birkaç defa yabani otlardan arındırılır. Hem yetiştirilme süreci, hem de toplanma sürecine bakıldığında fındık üretimi oldukça zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir.
Fındığın Faydaları
Fındık meyvesinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar; enerji verme, cinsel gücü artırma, böbreklerde oluşan kum ve taş düşürme konusunda yardımcı, yapısında bulunan kalsiyum sayesinde çocukların kemik oluşumunda yardımcı ve menopoz dönemlerinde kemik erimelerini engellemede etkilidir. Bunların dışında kolesterolü düşürmek ve kalp krizi oluşma riskini azaltmak fındığın diğer faydalarını oluşturmaktadır. Fındıkta lif oranı yüksek seviyelerde bulunur. Bu durum da fındığın mideye ve bağırsaklara yardımcı olmasını sağlar. Aynı zamanda fındık, kabızlık oluşumunda ve gideriminde de etkilidir.
Karadeniz'de yetişen ve dünyada oldukça fazla sevilen fındıkta, magnezyum ve potasyum oranları yüksektir. Bu da fındığın, tansiyon problemi yaşayan kişilere önerilmesini sağlamaktadır. Dolaşım sistemini düzenleyici etkisi, fındığın başka bir faydasını meydana getirir. Aynı zamanda son zamanda yapılan araştırmalarda fındığın anne sütünü artırdığı ortaya koyulmuştur.
Fındık, genellikle kavrulmuş olarak ya da çeşitli gıdaların içerisine katılarak tüketilmektedir. Yalnız son yıllarda, fındık yağları da bir hayli tüketilmektedir. Fındık yağının yapısı incelendiğinde, bu yağda %82 seviyesinde oleik asid adı verilen madde bulunmaktadır. Bu madde ise, kolesterolün düşmesini sağlayan temel madde konumunda yer almaktadır. Yani fındık yağı kolesterolün azalmasında en etkili yöntemlerden birisidir. Fındık yağının kokusuz ve renksiz yapıda oluşu, bu yağı kullanırken alışkın olunan tatlardan farklı bir tat alınmamasını sağlar.
Fındık, yaş olarak tüketilmemelidir. Hasatı yapılan fındık, ilk önce kurutma işleminden geçirilir ve bu kurutma güneş ışığında olur. Yaş fındık tüketimi, ishale neden olabilmektedir. Sağlık için onlarca faydası bulunan fındığın temel sloganı ise, her gün bir avuç fındıktır. Bu da, günlük yaklaşık 40 gram fındık tüketimine denk gelmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.