02/12/2014 1:01
İstanbul'un Galata semtinde bulunan bu kule 528 yılında inşa edilmiştir. Kuleyi yaptıran Bizans İmparatoru Anastasius'tur. Onun kuleyi yapmasının amacı ise Fener Kulesi olarak kullanmaktır. Kule zaman , savaşlar ve depremler gibi bir çok olaydan etkilenmiş ve hasar görmüştür. Her seferinde hasar o dönemki devlet tarafından onarılmıştır.

Esere son şeklinin veren ise Cenevizliler olmuştur. Cenevizliler Haçlı Seferinde büyük zarar gören bu kuleyi onarıp ismine " İsa Kulesi " adını vermiştir. Bizanslılarda ise ; Büyük Kule olarak anılmaktaydı.

1509 yılındaki depremde ise yine büyük hasar gören kule dönemin en büyük mimarı "Hayrettin" tarafından onarılmıştır. Eser Osmanlıların eline geçtikten sonra biraz daha yükseltilmiştir.

Kule çeşitli padişahlarla birlikte çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Sultan Süleyman zamanında esirler için hapishane olarak kullanılmıştır. 3. Murad zamanında ise ; astronomi bilgini Takiyüddin tarafından gözlem evi olarak kullanılmıştır.

Daha sonra şehrin yüksek yerinde olduğu için yangın kulesi olarak da kullanılmıştır. Galata kulesinin ününe ün katan en önemli olay şüphesiz ki Hezarfen Ahmet Çelebi'dir. Çünkü ; Hezarfen buradan kendi yaptığı kanatlarla birlikte Üsküdar'a kadar uçmuştur. Bu uçuş tüm dünyada yankı bulmuştur.

Mimari özellikleri ise ; uzunluğu 69. 90 metredir. Çapı 9 metre ve ağırlığı yaklaşık olursak 10. 000 tondur. Kullanılan malzeme ise ; işlenmemiş taşlar ve molozlardır. Kulede çeşitli intihar olayları da yaşanmıştır. Ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 15 yaşındaki oğlu Vedat buradan atlayarak intihar etmiştir. Bunun üzerine şair "Galata Kulesi" adlı şiiri yazmıştır.  Kule son olarak 1967 yılında onarılarak şu anki halini almıştır.

Galata Kulesi , turistik değer açısından önemlidir. Bu kulenin en tepesine çıkıldığında İstanbul'un manzarası net olarak görülmektedir. Ayrıca içinde bir lokanta bulunmaktadır. Kulenin içinde çeşitli oyun ve gösteriler turistler için sergilenmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi