Google başta Facebook, Twitter, Friendfeed gibi sosyal ağ sitelerini tek bir alanda toplamaya kararlı görünüyor. Bunu gerçekleştirebilmek için de yeni oluşturğu Buzz servisini tüm dünyaya duyurdu.
Buzz sayesinde artık arkadaşlarımızın neler yaptığını çok daha rahat ve kolayca takip edebileceğiz. Tanıtıcı video dan izlediğimiz kadarıyla aslında FriendFeed sitesinin gmail içinde çalışıyor gibi düşünebilirsiniz. Flickr , Google Reader, RSS yada Picasa gibi sitelerdeki hesaplarınızı kolayca Buzz 'a ekleyebiliyorsunuz. Sonra buralarda yaptığınız değişiklikleri anında diğer arkadaşlarınız Buzz üzerinde takip edebilyiorlar. Buzz hizmetinden nasıl yararlancam derseniz Gmail hesabınıza girmeniz yeterli. Eğer şuan bir değişiklik görmüyorsanız sabırsız olmayın. Yakın bir zaman içinde tüm gmail hesaplarında aktif olacak bu özelliği kullanabilirsiniz.
Bu servisi duyduğumda ilk aklıma gelen şey çalıntı bir servis olduğu. Çünkü örnekleri birden fazla olan bir sistemin google içine entegre edilmiş halinden öteye gitmiyor. Fakat bunun altında yatan asıl amaç farklı.
Biraz yakın geçmişi hatırlarsanız Google, Wave isminde bir servisi kullanıma açmıştı. Şuan hala geliştirme aşamasında olan bu servisi herkes merakla üye olmuş ancak çok fazla ilgi çekmesine rağmen pek kullanımı yaygınlaşmamıştı. En azından benim takip edebildiğim kadarıyla durum böyle. Çevremde de hep Google Wave ne? ne işe yarar? nasıl kullanılır gibi sorular fazlasıyla geliyor. Google Wave den biraz daha öncesine gidersek Google Chrome OS işletim sistemini duyurmuştu. Neydi bu derseniz tamamen internete bağlı bir işletim sistemi. Bilgisayarınızı açma tuşuna basıp yanı başınızdaki kahvenizi yudumlayana kadar sisteme giriş ekranı karşınıza gelen ve giriş yaptıktan sonra en son bıraktığınız internet sayfaları anında karşınıza çıkan çok hızlı ve hafif bir işletim sistemi. Bu da hala geliştirme aşamasında ve henüz genel kullanıma açılmadı. 2010'un son çeyreğinde umarım kullanıyor olacağız. İşte Buzz un altında yatan asıl amaç insanları Google ve Gmaili daha fazla kullanmaya teşvik etmek. Daha sonrasında Chrome OS çıktığında zaten windows yada mac osx ten oldukça hızlı açılıp kapanan, hafif ve tamamen internete bağlı çalışan bu işletim sisteminin yaygınlaşması çok kolay olacak. Hali hazırda çalışan Google Docs ve Wave hizmetleri de buna eklenecek. Böylece internet ve google elimiz ayağımız olacak. Şuanda da öyle değil mi ? diye sorsam çok abes olmaz herhalde.
Bu söylediklerim gerçekleşir mi bilmiyorum ama benim görüşlerim bu şekilde. Eğer bunlar gerçekleşirse sonrasında ne olacak derseniz kişiye özel internet artık daha fazla ön plana çıkacak. Misal siz google hesabınızla Chrome OS ile internete girdiniz. Buzz dan tüm arkadaşlarınızı, eklediğinzi fotoğraflardan sizi ve nerelerde vakit geçirdiğinizi, yaptığınız aramalardan ve yazışmalardan nelerden hoşlanıp ne işlerle meşgul olduğunuzu ve çok daha fazlasını bilen Google da bir arama yağtığını düşünün. "Bu gün ne yesem?" şeklinde bir sorgunun sonucunda sizin çevrenizde ve zevklerinize uygun lokantaları karşınızda görüp, telefon numarasını öğrenmek ve haritadan yerini görmek hepimizin işine gelecektir. Kulağa hoş geliyor değil mi? Tüm bunların hizmetlerin altındaki asıl gaye bizim hayatımızı daha fazla kolaylaştımak mı yoksa başka sebepler mi ayrı bir tartışma konusu.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.