Savaş teknolojisinde ilk bulunduğunda yeni bir çağ açan güdümlü sistemler, günümüzde üzerinde en çok çalışma yapılan alanlardan biridir.  İlk kullanıldığı savaşlarda uçaklara karşı yakaladığı üstün başarı sayesinde tüm ülkelerin elde etmek istediği, elinde olan ülkelerin ise geliştirme çalışmaları başlattığı pahallı sistemlerdir.

Güdümlü sistemlerin işleyişi ve sistemlerine geçmeden önce araştırmaların derinleşmesinin sebeplerini açıklayalım. Uçakların hızlı kayıplar vermesinden sonra güdümü sistemlere karşı bir şeyler geliştirilmesi gerekiyordu. Basit ve kolay kullanılabilen güdümlü ısı şaşırtıcıları kullanılmaya başlanıldı. Isı şaşırtıcıları uçakların sıcak hava çıkışının olduğu lülelerin hemen altında güdümlü füzenin yolu üzerine çok sayıda ve hızlı bir biçimde atılıyor, füzelerin hedef yerine minik ateş toplarını vurması ve kendiliğinden imha olması sağlanıyordu. Isı yayan bu mink ateş topları maliyet bakımından çok ucuz ve etkili bir yöntem olmuştur. Bu durumdan sonra füzelerinin hiç uğruna yok olmasını izleyen diğer saldırı birimleri füzelerin daha da gelişmesi için çalışmalar başlatmış ve ısı derecesi gibi farklı metaryalleri algılayan güdümlü füzeleri kullanmaya başlamışlardır. Bu şekilde devam eden karşılıklı teknoloji yarışı en sonunda lazer işaretleme sistemleri ile son bulmuştur.

Güdümü füzelerin hedefi yakalama mantığı radyo sinyallerine dayanmaktadır. Hedefi sinyal yollayarak takip edip, yaklaştığında da ısı alıcıları ile ısıyı bulup hedefe kilitlenmektedirler. Bu işlemler büyük füzelerde operatörlerle hedefe belli bir mesafe elle kumanda ile yaklaşıp ardında füzeyi kendi başına bırakarak tamamlamaktadır.

Lazer güdümlü sistemler çalışırken, ilk önce hedef belirlenir ve aynı zamanda füze fırlatılmaya hazırlanır. Hedef genelde bir uçakta pilot ile, kara kuvvetleri saldırısında tank silah subayı ile işaretlenir. Lazer hedefe saniyeler içinde belli bir noktada ısı verir. Bu ısının derecesi aynı anda füzedeki sisteme yüklenir ve füze yola çıkar. Kaçırma olasılığı yapılan tatbikatlar sonucu sıfır olarak belirlenmiştir.

Üretilen bazı füzelerin belli hedefleri vardır. Örneğin bazıları havadan havaya füze vurmak için, bazıları tank, bazıları ise uçakları vurmak için üretilmiştir. Üretilen bu füzeler de kendi aralarında uçak, tank vs. gibi hedeflerinde çeşidine göre kullanılmaktadır. Bir f-16 avı uçağını vurmak için farklı, başka bir uçak modelini vurmak için farklı ısı güdümlü füzeler kullanılmakta ve şaşırtıcı ateş toplarının işe yaramaz hale gelmesi sağlanmaktadır. Bazı ülkeler elindeki silahların ısı sığalarını diğer ülkelerden gizli tutarak, havada kolayca avlanmasını engeller, hatta radarda görünmesini imkansız hale getirebilirler. Gelişen teknoloji ile artık savaşlarda sayı üstünlüğünün değilde sistem üstünlüğünün kazandığı, bir çağda yaşamaktayız.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi