Güneş D vitamini yönünden çok zengin ve yararlı olsada, güneş ışınlarına çok fazla maruz kalındığında ciltte lekeler ve acı hissedilir. Güneş yanığı fazla derecedeyse; öncelikle vücudumuzu sıkan askılı kıyafetler giyilmemelidir. Cildi yoğurt kıvamında bir kremle bastırmadan sürmek gerekir. Çocuklarda da bu işlemin aynısı yapılabilir. Çocuklara güneş yanığında kesinlikle aspirin verilmemelidir. Su toplamış yanıklarda ise; kortizonlu krem kullanılmalıdır. Bu kremin suyu emme ve yatıştırıcı özelliği vardır. Ayrıca genel güneş yanıklarında bol sıvı tüketmek çok önemlidir.

Güneş yanıkları bu işlemden sonra soyulma işlemine geçer. Soyulmayı engellemek için badem yağı yada eczanelerde bulunan badem yağlı vazelinler soyulma işlemini geçirir fakat aşırı yanıklarda bu işlemi sadece geciktirir. Doğru olanda soyulma işleminin deri tamamen kuruyup, canı acıtmayacak şekle geldiği zaman duşta hafifçe keseleyerek ölü deriyi vücuttan atmaktır.

Güneş yanıkları cilde kalıcı zararlar verebilir. Kalıcı ben oluşumu, leke oluşumuna neden olabiliyor. Bu benler zaman geçtikçe koyulaşıyor, biz yaşlandıkça yaşlanıyor hatta büyüyebiliyor. Çok aşırı güneşe yanıklarına maruz kaldığımızda ise bu benler deri kanseri (ben kanseri)'ne neden olabiliyor.

Bu nedenle 3 ay öncesinde bile güneş kremleri ve koruyucular kullanılmalıdır. Yazın sokağa çıktığımızda bile yüzümüze ve cildimize kremlerle koruma yapmalı, vazelin ve nemlendiriciler kullanmalıyız.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi