İstemdışı gerçekleşen kas kasılmalarının tümüne tik denir. Çoğu zaman rahatsız edicidir ve ani gerçekleşir. Psikolojik rahatsızlık olarak da adlandırılmaktadır. Sürekli tekrarlanan hareketler bir süre sonra vücutta bağımlılık yapmakta ve insan bu hareketlere karar verememektedir. Aşırı heyecan, korku ya da duygusal bunalımlar en büyük nedenleridir. Oluşum süreci ise kişiye bağlı olarak değişir. Sıkı disiplinde yetişen çocuklar ve fazlasıyla bunalan bünye sorunlara bu şekilde tepki vermektedir. Küçük yaşta başlayan bu kasılmalar daha sonra alışkanlık haline gelir ve önüne geçilemez bir hal alır.
Sık tekrarlanan kasılmaların bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
* Sürekli olarak göz kırpma eylemi
* Yanak adelelerinde oluşan kasılmalar
* Gerekmediği halde sık sık burun çekme ve hızlı nefes alıp verme
* Parmak çıtlatmak
* İstemsiz yutkunma ve tükürme
* Gözler farklı yönlere hareket ettirme
* Kulakları oynatmak ve kaşları sık sık indirip kaldırmak...
Hastalık olarak görülmemekle birlikte tedavisi de insanın kendisindedir. Psikolojik bir rahatsızlık aşamasına gelmediği sürece kişi kendini kontrol ederek şartlandırabilir ve bu huyundan vazgeçebilir.
Nedenleri Nelerdir?
Küçük yaşlarda aile tarafından disipline edilen çocuklar genellikle bu şekilde tepki vermeyi tercih ediyor. Baskı altında ya da yasaklarla büyütülen çocuklarda görülme olasılığı daha yüksek, bunun yanı sıra duygularını saklayan ya da belli edemeyen çocuklarda da bu oran çok fazla ancak genel anlamda tik'in oluşma nedeni, korku, baskı, engeller ve kısıtlamalar... Herhangi bir tepkiden korkan ve bunu alışkanlık haline getirmiş birey bu alışkanlığı sürekli hale getiriyor ve tepkilerini bu şekilde ortaya koymaya başlıyor. Küçük yaşlarda korkutulmuş ya da darbe almış çocuklarda en küçük ses ya da harekette bu belirtiler ortaya çıkıyor ek olarak taklit yeteneği fazla olan çocuklarda da alışkanlık haline gelen kasılmalar baş gösteriyor.
Nasıl Düzeltilebilir?
Yapılan baskı ilk olarak ortadan kalkmalıdır ve çocukla daha fazla ilgilenilmeli bunun yanı sıra onun istekleri yerine getirilmelidir. Doktor gözetiminde gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi yoktur. (psikolojik aşamada değilse)Disiplin ve dayatmalar çocuk üzerinde uygulanmamalıdır. Alışkanlıklarından vazgeçebilmesi için özgür hareket etmesi en önemli kuraldır. İçine kapanık bir birey yetiştirmekten uzak durmanız da tavsiye edilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.