Ülkemizde sıklıkla duyduğumuz, bulaşıcı olduğunu bildiğimiz ancak sağlıklı bilgiye sahip olamadığımız bir hastalıktan bahsedeceğim bu yazımda. Hepatit B nedir, nasıl bulaşır ve tedavisi nasıldır? Bu soruların cevabını arayacağız.
Bilimsel bir açıklama yapmak gerekirse Hepatit B, karaciğer iltihabına sebep olan virüs anlamına gelmektedir. Hedef aldığı organ karaciğer olup, orada yerleşir, çoğalır ve zamanla tahrip edici boyutlara ulaşabilir. Bulaşıcı bir hastalık olan hepatit B ciddiye alınması gereken bir hastalık olup aşı ile korunmak mümkün olabilmektedir.
Yapılan araştırmalarda Türkiye'de, her 3 kişiden yaklaşık 1'inde Hepatit B virüsüne rastlanılmıştır. Yine her 10 kişiden 1'i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hastaların birçoğunda herhangi bir belirti göstermeksizin vücuda yayılan hastalık herhangi bir hastalık sebebiyle doktora gidilip yapılan tetkiklerle tesadüfen ortaya çıkmaktadır.
Hastalığın kuluçka süresi 2-6 ay arasında olup belirtileri şunlardır:
-Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi
-İştah kaybı
-Yorgunluk
-Kusma
-Karın ağrısı
-İdrar renginde koyulaşma
Hepatit B Nasıl Bulaşır?
Kan yoluyla ve çok yakın temasla (tükürük, ter, cinsel organ sıvıları) bulaşabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine, kan nakli esnasında, uyuşturucu kullanıcılarında sağlıklı olmayan ortamlarda ortak kullanılan enjektörlerle, kuaför ve berberlerde iyi steril edilmeyen pedikür ve manikür setleriyle, makaslarla, tıraş bıçaklarıyla, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme işlemleriyle, dövme ve piercing sırasında kullanılan iğnelerin yeterli hijyene sahip olmaması nedeniyle ve ortak kullanılan diş fırçalarıyla Hepatit B virüsü bulaşabilmektedir.
Hepatit B Taşıyıcılığı Ne Demektir?
Bu virüs ile temasta bulunan her 10 bebekten 9'u ve her 10 erişkinden 1'i 6 ay sonunda mikrobu antikorlar sayesinde vücudundan atamazsa yaşam boyu Hepatit B virüsü taşıyıcısı olup insanlara yayabilecektir.
Hepatit B Risk Grupları
-Hepatit B'li anneden doğan bebekler
-Ev içinde Hepatit B hastası ya da taşıyıcısı olanlar
-Birden fazla kişiyle cinsel ilişkide bulunanlar
-Eşcinseller
-Kan ve kan ürünleri kullananlar
-Hemodiyaliz hastaları
-Damar içi ilaç bağımlıları
-Sağlık personelleri
-Toplu halde okul, kreş, huzur evi, kışlalar gibi ortamlarda yaşayan kişiler de risk grubu içindedirler.
Korunma Yolları
Virüs vücuda girmemişse korunmak elbette mümkündür. En etkili yol ise aşı olmaktır. Koruyuculuğu %90-95 düzeyindedir. Ancak aşı taşıyıcılara ve aktif hastalara yapılmamaktadır. Aşılama kararı ancak doktorlar tarafından yapılan tetkikler sonucunda verilebilmektedir.
Hepatit B aşısı Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklerde rutin olarak uygulanan aşı takvimine dâhil edilmiştir. Hepatit B aşısı her yaşta uygulanabilmektedir. Aşı 3 ayrı doz şeklinde uygulanmakta olup ilk doz 0. ayda, ikinci doz 1. ayda ve üçüncü doz da 6. ayda uygulanır.
Kültürümüz gereği her ne kadar insanlarla yakın temaslarda bulunsak da, kanamalı hastalarda sağlık ekiplerini beklemeden müdahale etmeye çalışsak da unutmamalıyız ki karşımızdaki insanın bilmediğimiz herhangi bulaşıcı bir hastalığı olabilir. Hatta bizim bilmediğimiz gibi kendiside hastalığının farkında olmayabilir. Dikkati ve temizliği elden bırakmamak en doğru yol olsa gerek.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.