Histamin, vücudun immün yanıtında önemli bir rol oynar, uyku ve orgazmı kontrol eder aynı zamanda sindirimi teşvik etmektedir. Histamin ve kaynakları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Histamin bağışıklık yanıtının oluşması ve midenin düzgün çalışması için gerekli olan, vücut tarafından üretilen bir kimyasal bileşiktir. Aynı zamanda bir nörotransmiter olarak hareket eder ve beyin hücrelerinin iletişimi teşvik eder. Bu mide asidi üretimini teşvik eden bir protein türüdür. Çoğunlukla histamin olumsuz rolü ile bilinir. Alerjik reaksiyonlardan sorumlu bir ara bileşen olarak hareket eder ve deri döküntüsü, kaşıntı, böcek ısırmasından dolayı gelişen kurdeşen, alerji ve alerjik rinitten sorumlu olduğunu biliyoruz. Alerjik reaksiyonlarda histamin salınımına bağlı olarak düz kasların kasılması (solunum yolunu çevreleyen düz kasların kasılması nefes darlığına yol açar) ve şişme (etkilenen bölgede kan birikimine bağlı) görülür. Hapşırma, gözlerde sulanma ve döküntü alerjik reaksiyonların yaygın belirtileridir. Alerji tanısı olanların histaminden zengin gıdalardan kaçınması gerekir.

Histaminin İşlevleri:

Vücuda giren yabancı patojenlere cevap verirken, bazofiller ( beyaz kan hücrelerinin bir türü ) ve mast hücreleri histamin üretir. Histamin varlığı, kılcal damarları beyaz kan hücrelerine daha geçirgen hale getirir ve böylece enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur. Midedeki asit salgılanmasını tetikleyerek sindirim sağlığını artırmaya yardımcı olur. Sadece yabancı patojenlerle savaşmaya yardımcı olmaz aynı zamanda, normal biyolojik fonksiyonların da bir parçasıdır. Genital mast hücrelerinden histamin salgılandığında bir kadın orgazm yaşar. Aksine, erkeklerde yüksek histamin düzeyleri erken boşalmadan sorumludur. Vücut uyanıkken daha çok, uyurken daha az histamin salgılar. Antihistaminik kullandıktan sonra uyuya kalmanızın nedeni budur. Bu ilaçlar histamin salınımını kısıtladığı için uykulu hissedersiniz. Bu durum histaminin uykuyu düzenlediğinin bir göstergesidir. Şizofreni hastalarında antipsikotik ilaçların yan etkilerinden biri olarak, düşük kan histamin düzeyleri gözlemlenmiştir. Histamin düzeylerinde artış onların sağlığını düzeltmeye yardımcı olur. İnsan vücudu histamin üretme yeteneğine sahiptir. Fakat, histaminden zengin gıdalar tüketmek vücutta bu bileşiğin yeterli miktarda bulunmasını sağlayabilir.

Histaminden Zengin Besinler Listesi:

İşte histamin açısından en zengin 10 besin;

-Maya içeren besinler

-Kırmızı şarap

-Yıllanmış peynir

-Lahana turşusu

-Ispanak

-Avokado

-Yoğurt

-Zeytin

-Salatalık turşusu

-İşlenmiş et

Hot dog, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et içeren gıdalar ve fermente gıdalar histamin açısından iyi kaynaklardır. Tavuk , kurutulmuş sucuk, sığır sosisi, uskumru, sardalye, ton balığı, ringa balığı gibi balıklar ve jambon gibi protein içeren besinler bu kimyasal bileşik açısından zengindir. Fermente yaşlı peynirlere örnek Camembert, Brie, Gravyer peyniri, rokfor, parmesan ve mavi peynir olabilir. Fermente sebzeler (sirkeye batırılmış olanlar) histamin açısından zengindir. Bu sebzelere örnek olarak lahana turşusu ve pancar turşusu verilebilir. Kayısı, kiraz, kızılcık, kuş üzümü, hurma, nektarin, şeftali, ananas, erik, kuru erik, kuru üzüm ve ahududu gibi meyveler bileşiği yüksek miktarda içerir. Histamin intoleransı olan kişiler bu meyveleri iyice yıkanmış ve kurutulmuş şekilde yiyebilirler. Bira gibi mayalı içecekler ve fermente süt ürünleri histaminden zengindir.

İşte önemli miktarda histamin içeren gıdalara biraz daha örnek;

-Ekşi krema

-Mayonez ve salata sosları gibi sirke içeren gıdalar

-Elma sirkesi

-Ev yapımı kök birası

-Füme balık

-Mantar

-Patlıcan

-Kabak

-Ketçap, biber sos ve konserve domates gibi domates ürünleri

Histamin Salan Yiyecekler:

Bazı yiyecek ve içecekler, histamin salan yiyecekler veya içecekler olarak bilinir. Örneğin tüm alkollü içecekler ve tüm narenciyeler vücuttaki yüksek histamin düzeylerinden sorumludur; ancak kendileri önemli miktarda histamin içermez. Narenciye mast hücrelerinin histamin salınmasını tetiklerken, alkol diamin oksidaz adlı bir enzimin etkinliğini etkiler. Bu enzim histamin metabolizmasını düzenler. Histamin intoleransı olan ya da alerji nedeniyle histaminden kaçınması gereken kişilerin, bu nedenle alkollü içeceklerden ve narenciyeden uzak durması gerekir. Alkol, muz, çikolata, yumurta, balık, ananas, süt, kabuklu deniz ürünleri, çilek ve domates bilinen histamin salan gıdalardan bazılarıdır.

Diamin oksidaz adlı bir enzimi eksik olan kişiler, histamini metabolize edemez. Bu kişilerde ishal, baş ağrısı, astım, düşük kan basıncı, düzensiz kalp atışı, ürtiker, kaşıntılı deri ve kızarma gibi belirtiler görülebilir. Bu kişiler histaminden zengin besinlerden fayda görebilirler. Ayrıca, histaminden kaçınması gereken kişilerde umarım yukarıdaki bilgilerden fayda görürler.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi