Özellikle yaz aylarında kendini gösteren isilik, ter kanallarının tıkanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Vücutta ki küçük kabarcıklara neden olan vaka, gözeneklerin tıkanması sonucu oluşan deri döküntülerinden biridir. Genellikle çocuklarda rastlanan bu hastalık, iki çeşit olarak karsımıza çıkar. Bunlardan biri; küçük su baloncukları seklinde oluşur. Diğer bir çeşit ise, su toplayan kırmızı bir görüntü ile karsımıza çıkar ve yüksek kaşıntılara sebep olur. Yeni doğmuş bebeklerde görülme olasılığı bir hayli yüksektir. Sarısın ve açık tenli bebekler, isilik hastalığın da risk grubu altındadır.

İsilik Nerelerde Oluşur: İsilik; kollarda , göbek ve göğüs bölgelerinde , iç çamaşırının lastikli bölgelerinin değdiği ortamlarda da oluşmaktadır. Alın, göz kapağı, burun, diz kapağı arkası gibi bölgelerde de yoğun bir şekilde kendini gösterir. Bebeklerde genellikle popo bölgesinde yoğunlaşır. Üç dört güne kaybolur, tekrarlama riski yüksektir.

İsilik Neden Oluşur: Vücudumuzdaki ter gözeneklerinin tıkanması sonucu ter salgısı derinin dışına çıkamaz ve derinin altında kalır. Bu durum da isilik hastalığına neden olur. Bebeklere yazın kalın ve sıkı kıyafetler giydirmek, nemlendiricinin fazla kullanılması, aşırıya kaçılması ve sabun, şampuan gibi maddelerin kalıntıları da isiliğe neden olur. Bebeklerin sık sık altına değiştirmemek ve adi bez kullanımı isilik vakasına neden olabilmektedir. Çok fazla terleyen kişiler de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Pamuksu dokudan oluşan kumaşlar dışında giyilen kıyafetlerde isiliğe neden olmaktadır. Havasız ve sıcak ortamlar da bu hastalığa zemin hazırlamaktadır.

İsilik fazla tehlikeli bir duruma yol açmaz. Oluşan baloncukların kaşınması sonucu kabuk ve enfeksiyon kapar. Bulaşıcı bir özelliği yoktur ve ciddi rahatsızlıklara yol açmaz. Tedavi edilmediği takdirde deri hastalıklarını tetikleme özelliğinin olacağı da unutulmamalıdır.  Yaz aylarında bebekleri dar olmayacak şekilde, teri emecek ve serin tutacak şekilde giydirilmesi gerekir. Her gün mutlaka duş aldırılması gerekir. Nemlendiriciyi aşırıya kaçmayacak şekilde sürmeli ve lastiği sıkı olan kıyafetlerden kaçınmanız gerekir.

İsiliğin Tedavisi: İsilik herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden bir kaç güne gecen bir hastalıktır. Vücutta yanma olursa serinletici losyonlar veya kremler kullanılabilir. Tabi ki de bunları hekim kontrolünde kullanılması sağlıklı olur. En doğal tedavi yöntemi temiz deniz suyudur. Fakat bebeklerde dikkat edilmesi gereken husus asılarının tam olmalarıdır ki deniz suyundan başka hastalıklara sebebiyet vermesin.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi