Günlük yaşamda oldukça sık karşılaşılan ve de şikayet durumu olan küflenme, en çok yiyeceklerde meydana gelen bir tür mantardır. Küflenme görüntüsü ise, küf mantarının belirli şartlar altında kendine besin araması ve çevredeki maddeleri ayrıştırmasıdır. Bu mantar, yiyeceklerin dışında betonarme yapıların duvar kısımlarında dahi görülebilmektedir.

Küflenme olayı, halk arasında daha çok küf adıyla bilinse de aslında mantarlar küflenme görüntüsüne neden olmaktadır. Dünya var olduğundan beri hep var olan mantar türlerinden bu zamanda kadar bilim adamlarınca 70. 000 adet farklı tür belirlenebilmiştir. Belirlenen bu rakamın dışında dünyada yaklaşık 1. 500. 000 milyon farklı mantar türü olduğu düşünülmektedir. Bu da mantarların hayatın bir parçası gerçeğini ortaya koyan bir durumdur. Dünyada sayısı bu rakamlarla ifade eden mantarların neden olduğu küflenme görüntüsü, mantar canlılarının ayrıştırma özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Küf mantarı bir türü temsil etmektedir ve bu türün içerisinde çok farklı yüzeyde farklı oluşumlara neden olabilecek türler bulunmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnekler ise, maya ve pas mantarlarıdır. Mantarlar kendi besinini kendisi üretemez canlılardandır. Bu canlılar besin ihtiyaçlarını ortamdaki maddeleri parçalayarak yani ayrıştırarak sağlamaktadırlar.

Küf mantarları, sporlarla üreme özelliğine sahiptir. Bu sporların insan bedeni üzerinde çeşitli etkileri de olabilmektedir. Bu etkilerden en çok rastlanılan ise, cilt yüzeyinde meydana gelen alerjik reaksiyonlardır. Küf oluşumu, mevsim şartlarına göre değişebilmektedir. Her mevsim ve iklimde yaşamın bir parçası olan küf oluşumları gözlemlenebilse de, küflenme en çok nemin çok fazla olduğu bölgelerde daha çok oluşmaktadır.

Alerjik reaksiyon riski taşıyan küfler, her mevsimde ve her ortamda bulunabilmektedir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilen küf mantarları doğada çok az türde bulunmaktadır.   Nem ve ısı faktörleri nedeniyle oldukça fazla gıda maddesi üzerinde kendisini gösteren küflenme, bu gıda maddelerden en çok peynir ve ekmek gibi gıdalarda görülür. Aynı zamanda son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda küflenmiş besinlerin sağlık için oldukça zararlı olduğu anlaşılmış ve bu tür besinlerin kansere neden olabileceği söylenmiştir.

Küflenmeye sebep olan küf mantarları, doğada bulunan on binlerce mantar arasında yer alır. Öyle ki mantar dendiği zaman akla ilk gelen mantar türü ağaçların diplerinde oldukça sık rastlanan şapkalı mantarlardır. Bu mantarların kendi içerisinde on binlerce türü olmakla beraber bu mantarların bazıları insanları dakikada öldürebilecek kuvvet de zehir taşımaktadır ve bu tür mantarlar çok eski zamanda bile bilinmektedir.

Küflerin oluşabilmesi için, mantar neme ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle küflenme olayı ıslak çamaşırların üzerinde dahi görülebilir. Aynı zamanda yine güneş ışını görmeyen dolaplarda, çekmecelerde ve de poşet içlerindeki ıslak elbiselerde çok kısa bir süre zarfı içerisinde küflenme görüntüsüne rastlanılabilir.

Islandığı zaman yapısı nedeniyle kuruması bir hayli zor olan halılar, küflenme görüntüsünün yaşanabilmesi için en ideal noktalardan birini oluşturur. Küfler, doğada her yerdedir. Öyle ki solunan havada dahi küf olabilir. Özel olarak küflendirilmiş olan peynirler de bulunmaktadır. Bu tür peynirler özel işlemlerden geçer ve bu nedenle de oldukça pahalıdır. Mantar, çevresinde bulunan hemen hemen her şeyi kendisine besin sağlamak için kullanır. Bu nedenle küf mantarları doğanın her yerinde ve hayatın her anında karşılaşılabilecek canlı türleridir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi