02/12/2014 1:02
Meyan bitkisi kökünden üretilen, sıcak havalarda serinlemek için buzla servis edilip içilen değişik tatlı bir şerbettir. Meyan kökü ve su kullanılarak yapılan be şerbetin nasıl yapıldığından önce faydalarını belirtelim. Vücuttaki toksinlerin uzaklaşması, salgı bezlerinin çalışmasını düzenlemesi, böbrek hastalarına iyi gelmesi, hücrelerin canlanması, cildin taze kalması, mide ve bağırsak sorunu olanlara, bakteriyel ve virüs hastalıklarına karşı direnç sağlaması gibi bir çok faydası bulunmaktadır. Ayrıca meyan kökünün kortizon gerektiren tedavilerde de kullanılması yaygınlaşmış ve bu durumdan olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Meyan şerbetinin fazla tüketilmesi vücutta ve yüzde şişmeye ve tansiyon problemleri oluşmasına sebep olmaktadır.

Meyan şerbeti meyan kökü ve su ile bir tencere içinde bekletilerek meydana gelmektedir. 5 litre suya bir avuç meyan kökü konularak bir iki saat bekletilir. Beklemenin ardından karışım süzülür. Karışım süzüldükten sonra tekrar beklemeye alınan şerbetin berraklaşması beklenir. Tekrar bekletilen şerbet tül kumaş ile süzülerek kök parçalarının karışımdan tamamen ayrılması sağlanır. Tıpkı çay gibi demlenen meyan şerbeti kolaya benzer bir renk ve tat verir. Demi çok koyu olan şerbet su ile karıştırılarak ayarlanabilir. Bu şerbete değişik lezzetler vermek için tarçın ve ya karanfilde atılabilir.

Kültürümüzde önemli yere sahip olması beklenirken, günümüzde pek kullanılmayan ve sağlıksız içeceklere tercih edilen meyan şerbetinin, dikkatleri çekebilmek için satıcılarının yöresel kıyafetler giyerek, yaldızlı ve parlak kaplarda halk içinde meyan şerbeti kültürünü yaşatmaya çalışması kültürün yanı sıra sebil yaptırılarak paylaşımlarında yaygınlaşması sağlanmaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi