Son zamanlarda milli projelerle gündeme gelen Aselsan, Otokar, Roketsan art arda savunma ve saldırı sistemleri ihalelerini alarak ve bu dalda başarılar sağlayarak Ülkemizin kendi üretimine ışık tutmaktadır. Başlangıç olarak atılgan ve zıpkın isimli iki hava savunma sistemi ile gündeme gelen firmalar, bazı eleştirmenler tarafından haklı olarak eleştirilmiş ve daha gelişmiş, yüzde yüz yerli gerek duyulan silahların üretimi konusunda baskı görmüştür. Atılgan ve zıpkın hava savunma istemleri ABD yapımı piyadelerin kullandığı, hava savunma füzesi olan kısa menzilli stinger füzesi fırlatan edyim yerindeyse astarı yüzünden pahallı olan bir silahtır. 4 Ve 8 adet stinger füzesini her an fırlatmaya hazır halde tutan zırhlı personel taşıyıcısı bu sistemler 2 piyadenin yapabileceklerinden fazla performans gösteremeyecek yüzde yüz yerli olarak belirtilen ama ABD yapımı silahlar ile çalışan ses getirmemiş tanklar olarak envanterde yerini almıştır. Üretiminden bu güne ise hiç dikkat çekmemiş ve dış alımı olmamıştır.
Adımlarını sağlam atmaya kararlı olan bu 3 dev firma, bu sefer Güney Kore ile ortak yürüttüğü bir çalışma ile ALTAY isimli TSK envanterinde kullanılan tüm tankların yapabileceğinden fazlasını yapması hedeflenen milli bir proje için kolları sıvamış durumdadır. 3 Boyutlu resimlerini ve ilk portatif tasarımın kamuoyu ile paylaşıldığı bu tank tüm gözleri üzerine çekmeyi şimdiden başarmış görünüyor. Temel olarak leopar tanklarının dış tasarımına sahip Volkan III Atış sistemli ve TSK da bulunan 4 tankın savaş alanındaki performansını tek bir Altay tankı ile yapacak olan bu silahın dış tasarımı tamamen Otokar'a verilmiştir. Daha önceki bazı arazi araçları ile adından sıkça bahsettiren Otokar bu proje için çok titiz çalışmakta ve iyi bir portatif oluşturmaktadır. Normal bir tanktan iki kat daha hızlı(çok önemli bir manevra özelliği) 500 kilometre yol mesafesi ile tam bir savaş makinesi olması hedeflenmektedir.
Otokar herhangi tüm sorumlulukları proje kapsamında üzerine almış durumadır. Ayrıca Güney Kore firmasının da süreci hızlandırılması için Başbakan baskı altına almış ve kara kuvvetlerindeki büyük açığı kapatma çabası içine girmiştir.
Türkiye F-16 şifrelerini ABD firmalarından alarak modernizasyon yapmış, Atak helikopteri ve deniz gücünde de bir çok silahı envantere kendi imkanları ile koymuştur. Kara Kuvvetleri Ülkemizin coğrafi konumu itibari ile Kara Kuvvetlerine önem belirli bir dönem azalmış ve kullanılabilir iyi durumda tank sayımız diğer bölgesel güçlere oranla çok geride kalmıştır. Bu açığın kapanması ve bölgedeki güç üstünlüğü için 500 milyon dolarlık proje ve 600 dalında uzman mühendis ile aşamalarını hızla kaydetmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.