Yuvarlak ve elipsoid yumru şeklinde olan, tiroid bezi içerisinde bulunan boyutları 1-2 mm'den 5-6 cm'e kadar değişen boyutta olan doku büyümelerine tiroid nodülü denir.
1 cm üzerinde olan nodüller elle muayene ile saptanabilirler. Daha küçük boyutta olanlar ancak, ultrason ile belirlenir. Sıcak nodülde denilir. Nodüllerin %95 kanser değil, iyi huylu nodüllerdir. Kistik veya içi dolu (solid) kitleler olarak gruplandırılır. %5'i kötü huylu olabilir. Zehirli guatr, aşırı hormon üreten nodüllerdir. Bunlara sıcak nodül denir. Birde soğuk nodül vardır buda nodülün hormon üretme yeteneğinin olmamasından kaynaklanır. Soğuk nodüle aynı zamanda ılık nodül de denir. Ultrasonda belirlenen nodülleri, eko özelliklerine göre, aşırı ekolu (hiperekojen), normal ekolu ( izoekojen) veya düşük ekolu (hipoekojen) olarak ayrılırlar.
Belirtiler
Başka bir nedenle istenen görüntüleme veya tedavi yöntemlerde yada check-up sırasında tesadüfen saptanır. Çünkü tiroid nodüllerinin çoğunda herhangi bir yakınma olmaz. Sıcak nodüllerde hastanın yakınmaları zehirli guatr yani hormon fazlalığına bağlı olabilir.
Hangi testler yapılır?
Nodülün hormon üretip üretmediğine bakılmaktadır. Bunun için TSH, T4, T3 düzeyleri istenecektir. Çoğunlukla bu testler normal gözükür ancak zeminde bir Hashimoto hastalığı var ise sıklıkla hipotiroidiye uyan bulgular, veya hipertiroidiye ilişkin bulgular ise laboratuar sonuçları ile saptanır.
Nodülde tiroid sintigrafisi ne işe yarar?
Tiroid sintigrafisi nodülün sıcak, soğuk, ılık nodül olup olmadığını gösterir. Nodül içinde ki hücreler tiroid hücrelerinden farklı ise verilen radyoaktif maddeyi tutamayacakları için içleri boş görülür. Buna da soğuk nodül denir. Eğer nodül içindeki hücreler fazla çalışıyor ise bu durumda verilen radyoaktif maddenin hepsini bu nodül alıp sıcak nodül şeklinde görülürler. Sıcak nodüllerde kanser olasılığı düşüktür.
Ultrason yaptırmalı mıyım?
Tiroid hastalıklarının değerlendirmesinde ve sonrası takibinde vazgeçilemez en önemli tetkiklerden birisi ultrasondur (US). Nodül değerlendirmesinde ultrason şarttır. Tabi US yapan radyologun tecrübesi de çok önemlidir. Bu durum takipler açısından çok önemlidir. Hekiminiz güvendi bir radyologa sizi yönlendirmesi durumunda mutlaka o kişiye yaptırmanız en doğru karar olur.
Aynı nodülü farklı radyologlar farklı ölçümlerle değerlendirmesi sonucunda çapında değişiklik olmayan nodül sanki büyümüş gibi değerlendirilerek gereksiz bir operasyon kararı sonucuna neden olabilir. Bu sebeple nodüllerin US takibi, aynı tecrübeli radyolog tarafından yapılması en doğrusudur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.