Jinekolojik kanserler arasından en çok rastlanan vaka, rahim kanseridir. Amerika'da her sene 40 bin kadın bu kanser ile karşı karşıya kalıyoruz. Herhangi bir kadının rahim kanserine yakalanma olasılığı %2. 5 iken hastalık teşhisi konulan ortalama yaş 61 dir.

Rahim kanserlerinin oluşum süreci rahim iç yüzünü örten endometrium denen tabakanın kalınlaşması, ardından kansere yol açan rahimin aşırı miktarda östrojen ile uyarılmasıdır. Bu durumdaki kanserler Tip1 olarak sınıflandırılır. Bu tanı konulan hastaların risk faktörleri; şişmanlık, erken adet görme yaşı, geç menopoza girme, doğum yapmamış olma, kısırlık, polikistik over sendromu, bazı ilaçlar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur.

Tip 2 endometrial kanserdir. Bu kanserler östrojenin aşırı uyarmasıyla alakalı değildir. Hastaların büyük çoğunluğu teşhis sırasında, 70 yaşın üzerindedir ve %50'den fazlası teşhis sırasında ileri evrededir, ilerlemiş yaştan başka tanımlanmış başka risk faktörü bulunmamaktadır.

Rahim Kanseri Belirtileri:

Kadınlar vajinal kanama ile hekime başvururlar. Gerekli muayeneler sırasında kanser olduğu anlaşılır. Ayrıca, vajinada aşırı kokulu akıntı ve ağrı olması yine hastalık göstergesidir. Bununla beraber uzun süren yada erken olan adet kanamaları, ara kanamalar kanser belirtileri arasındadır.

Rahim kanseri nasıl tedavi edilir?

Rahim kanseri teşhisi konulan kadınlar fizik muayene, tam kan sayımı ve biyokimyayı içeren rutin kan tetkikleri ve akciğer filmi ile ameliyat öncesine hazır hale getirilir.

Rahim alınması, iki taraflı tüpler ve yumurtalıkların alınması, karın içi yıkantı sıvısı alınması ve karın boşluğunun dikkatli değerlendirilmesi birçok rahim kanserinin tedavisinin başlıca dayanağıdır. Erken teşhis edilen kanserde, lenf bezleri çıkarılmamaktadır. Rahim alınması sonrası ameliyat sırasında patolojiye gönderme uygulaması hastalığın değerlendirilmesi için tercih edilen tekniktir. Hastalığın rahim dışına yayılımı için riskli hastalarda, aort damarının etrafındaki lenf bezlerinin çıkarılması da gerekmektedir. Yakın zamanlardaki yayınlar laparoskopinin rahim kanserinin cerrahi tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymuşlardır. Tüm bu sayılan ameliyatlar, laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemiyle de yapılmaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi